Kristiaan Borret kandidaat voor Brussels Bouwmeesterschap

Het mandaat van bouwmeester Olivier Bastin is afgelopen, maar de Brusselse regering heeft nog steeds geen opvolger. Twee kandidaten zijn nog in de running: Kristiaan Borret, voormalig stadsbouwmeester van Antwerpen, en de Italiaan Matteo Robiglio. De beslissing zou nog voor het einde van het jaar moeten vallen. 

De procedure voor de aanstelling van een nieuwe bouwmeester werd volgens de woordvoerder van minister-president Rudi Vervoort ontregeld door de verkiezingen, regeringsvormingen en de vakantieperiode. Brussel zit momenteel dus zonder bouwmeester. De aanstelling zou volgens de minister-president nog voor het einde van het jaar rond zijn waardoor lopende dossiers dus maximaal een maand blijven liggen.

Volgens brusselnieuws.be zijn er nog twee kanshebbers over. Dezelfde twee namen duiken ook op in De Morgen. De eerste is Kristiaan Borret, tot voor kort stadsbouwmeester in Antwerpen, een job die hij bijna acht jaar uitvoerde. Borret, van oorsprong een Gentenaar, woont sinds enige tijd in Brussel.

De tweede finalist is Matteo Robiglio, een architectuur- en stedenbouwprofessor verbonden aan de polytechnische universiteit in het Noord-Italiaanse Turijn. Daarnaast heeft hij een eigen bureau. Zijn projecten situeren zich vooral in Italië, maar hij was ook al actief in Koerdistan, Kinshasa en het Waalse Profondeville.

 

Budget

In elk geval zal de opvolger van Olivier Bastin kunnen beschikken over een groter budget. Waar de pionier het moest doen met 590.000 euro in vijf jaar, kan de nieuwe bouwmeester beschikken over een miljoen euro. Alle Brusselse ministers dragen bij aan dat budget.

Verder zal de nieuwe bouwmeester nauw moeten samenwerken met het nieuwe territoriaal platform waarin de regering verschillende planningsorganen wil bundelen. "Over de vorm die deze samenwerking zal aannemen, moeten de kandidaten zelf voorstellen formuleren," stelt minister-president Vervoort.

Deel dit artikel:
Onze partners