KU Leuven bouwt nieuwe campus in Brugge

De KU Leuven bouwt tegen september 2016 een nieuwe campus in Brugge, vlakbij het station. De nieuwbouw zal academische opleidingen huisvesten in twee domeinen: Industriƫle Wetenschappen en Technologie en Kinesitherapie & Revalidatiewetenschappen. De opdracht voor het nieuwe onderwijs- en researchgebouw werd toegewezen aan de vereniging van studiebureaus Abscis-Provoost-Ingenium.
De KU Leuven bouwt tegen september 2016 een nieuwe campus in Brugge, vlakbij het station. De nieuwbouw zal academische opleidingen huisvesten in twee domeinen: Industriële Wetenschappen en Technologie en Kinesitherapie & Revalidatiewetenschappen. De opdracht voor het nieuwe onderwijs- en researchgebouw werd toegewezen aan de vereniging van studiebureaus Abscis-Provoost-Ingenium.




Het ontwerp kadert in een masterplan voor de volledige site, dat structuur aanbrengt op de campus door de introductie van een nieuwe esplanade die de verschillende gebouwen als het ware aan elkaar rijgt. De bouwlocatie ligt op een zeer prominente plaats op de site. Ze is zeer goed zichtbaar vanaf het spoor en het station en vormt vanaf deze zijde een belangrijke toegangspoort naar de campus.




Concept van de campus

De laboratoria worden geclusterd in een langwerpig volume over de onderste drie bouwlagen, de leslokalen en de administratie in een compact volume bovenop de labosokkel. Tussen deze afzonderlijke bouwvolumes bevindt zich een zeer transparante bouwlaag met de meest publieke functies: de cafetaria en het auditorium.

Deze ‘public layer’ fungeert als een opgetild publiek maaiveld. De zichtbaarheid van het publieke niveau, door de transparantie van de gevel en de accentuering door de uitkraging van het bovenliggende volume, draagt bij tot de zelforiëntatie doorheen het gebouw.




Materialen

Qua materialisering is gekozen voor een wit gepolijste beton met schuin geplaatste dagkanten, omwille van de architectonische expressie en contrastwerking bij belichting en beschaduwing en een optimale oriëntatie ten opzichte van de zon. Hierdoor ontstaat bovendien een zeer levendig gevelbeeld naargelang de positie die men als toeschouwer inneemt: open-gesloten, licht-schaduw.




Door te variëren in de breedtes van de circulatieruimten ontstaan ruimtes in het plan: gebieden waar informele ontmoetingen kunnen plaatsvinden, uitloop- en wachtzones voor de leslokalen, maar ook rustige plekjes om nog eens je cursus door te nemen.


Toekomst

Het gebruik van een kolomstructuur met niet-dragende invulwanden maakt het gebouw eenvoudig aanpasbaar aan de noden van de toekomst. Het uitbreiden, verkleinen of samenvoegen van lokalen kan volledig los van de draagstructuur worden uitgevoerd. Ook bij een eventuele latere herbestemming van het gebouw kan de bestaande structuur eenvoudig dienst blijven doen.




Integratie

Vanaf september 2013 waaiert de KU Leuven uit over heel Vlaanderen en Brussel. Alle academische opleidingen aan de hogescholen, behalve de kunstopleidingen, integreren immers in de universiteiten. In het geval van KHBO wordt dit de KU Leuven, aangezien de hogeschool deel uitmaakt van de Associatie KU Leuven. Door deze zogenaamde ‘inkantelingsoperatie’ zal de KU Leuven opleidingen aanbieden op 11 campussen, waaronder Brugge en Oostende. De nieuwe universitaire campus in Brugge krijgt ook een eigen naam: Kulab, naar analogie met Kulak in Kortrijk. Kulab verwijst bovendien met een knipoog naar de labomgeving waarin de technologieopleiding zich situeert.

Deel dit artikel:

Onze partners