Kubus stelt opvolger bestekverwerker Stabu voor: Kubus Spexx 5

Kubus introduceert de nieuwe bestekverwerker Kubus Spexx 5 op de markt. De belangrijkste vernieuwing is de flexibiliteit bij het kiezen van de gewenste databronnen en bestekindeling; die flexibiliteit wordt extra in de verf gezet door de ondersteuning voor het Open Specificatie Formaat en de nieuwe catalogus van KOMO.

Vrijheid

De flexibiliteit van het programma laat gebruikers toe om eenvoudig favoriete invullingen vast te leggen en eigen specificaties en classificaties aan te maken. Dit maakt zowel het beheer als het hergebruik van bepaalde kennis een stuk eenvoudiger. De gebruiker kan het programma dus inrichten naar eigen smaak. De optie om zelf specificaties aan te maken en deze via het Open Specificatie Formaat uit te wisselen, maakt het voor leveranciers van informatie (waaronder fabrikanten) mogelijk om sneller en eenvoudiger in te spelen op de wensen van bestekschrijvers.

 

STABU - of niet

De naamswijziging van het programma in KUBUS Spexx 5 onderstreept weliswaar de onafhankelijkheid van de STABU-systematiek en de toegenomen vrijheid, maar STABU-bestekken blijven wel mogelijk. Met nieuwe functies kunnen bestekschrijvers desgewenst geholpen worden om volgens de STABU-systematiek te werk te gaan.

 

Elementen specificeren

De module voor het schrijven van elementenbestekken is standaard onderdeel geworden en hoeft dus niet meer apart aangeschaft te worden. Hiermee kunnen projectbeschrijvingen gekoppeld aan BIM aangemaakt worden, op basis van een elementenclassificatie naar keuze zoals bijvoorbeeld de op NL/SfB gebaseerde NEN2699 of NEN2676. Daarbij kunnen de specificaties en werksoorten van de STABU-systematiek als onderbouwing van zelf gedefinieerde bouwdelen gebruikt worden.Verder kunnen ook functionele specificaties opgesteld worden: van elementniveau afdalend naar bouwdeel en werksoort. Omdat de elementensortering en de werksoorten geïntegreerd zijn, kan de informatie soepel van initiatieffase tot uitvoering hergebruikt en doorontwikkeld worden, al dan niet gekoppeld aan BIM. 

Klaar voor de toekomst

KUBUS Spexx 5 is qua indeling en werkwijze klaar voor het werken met Bouwbreed. Enkel de koppeling met de catalogus dient nog tot stand gebracht te worden. Kubus is in gesprek met STABU over het verbinden van software en data.
Volgens Erik Pijnenburg, de directeur van Kubus, is de nieuwe software het resultaat van de hedendaagse nood aan flexibiliteit: “Wij zien op het gebied van specificeren een aantal verschuivingen. Enerzijds ontstaat door het toegenomen gebruik van BIM, de behoefte aan een ander proces met meer vrijheid. Anderzijds zien we steeds meer informatie beschikbaar komen die onze gebruikers willen toepassen. Met KUBUS Spexx 5 ondersteunen we beide ontwikkelingen.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage