Lage-energie villa verwarmt en koelt met luchtverwarmingssysteem van Thermad Brink

Bij de bouw van deze villa waren er drie belangrijke vereisten: een hoogstaande architectuur, een sterke relatie met de tuin, die grenst aan een natuurgebied, en een zeer laag energieverbruik. Architect Iwan Vermeersch van Exit architectuur ontwierp, samen met studiebureau E-maze, een eigentijdse woning die deze eigenschappen verenigt dankzij een doordachte vormgeving en goed uitgekiende technieken, zoals het luchtverwarmingssysteem van Thermad Brink.
Bij de bouw van deze villa waren er drie belangrijke vereisten: een hoogstaande architectuur, een sterke relatie met de tuin, die grenst aan een natuurgebied, en een zeer laag energieverbruik. Architect Iwan Vermeersch van Ex-it architectuur ontwierp, samen met studiebureau E-maze, een eigentijdse woning die deze eigenschappen verenigt dankzij een doordachte vormgeving en goed uitgekiende technieken, zoals het luchtverwarmingssysteem van Thermad Brink.Architectuur versus techniek

“Het was een uitdaging om de architectuur te verzoenen met een energiezuinig concept,” vertelt Koen Reynders van E-maze. “Ondanks het ruime volume was de woning niet erg compact en er waren enkele zeer grote glaspartijen voorzien, waarvan een deel op het zuiden georiënteerd is.”  Verschillende scenario's werden gesimuleerd en doorgerekend en uiteindelijk werd besloten om te streven naar de bijna nulenergie-eis. Dankzij een combinatie van passieve maatregelen en een geïntegreerd systeem van balansventilatie en luchtverwarming en -koeling voldoet de woning vlot aan deze norm.

De isolatie en luchtdichtheid zijn van het niveau van een passiefwoning. Daarbij zorgt de grote thermische massa van de constructie voor een stabiele binnentemperatuur. Grote dakoversteken aan de tuinzijde vormen een eerste zonwering. Dankzij deze maatregelen blijft de energievraag voor verwarming, koeling en sanitair warm water beperkt tot 30 kWh/m2 per jaar. In deze energiebehoefte wordt ruimschoots voldaan door de zonnepanelen op het dak, die zowel de zonneboiler voeden als het huis van elektriciteit voorzien. Op alle elektrische circuits zijn trouwens energiemeters geplaatst, zodat de technieken in de toekomst nog fijner kunnen afgestemd worden op de levensstijl van de bewoners.Verwarming, koeling en ventilatie

“Belangrijke criteria voor de keuze van een verwarmingssysteem in lage-energie, passief- en nulenergiewoningen zijn onder andere de reactiesnelheid, energiezuinigheid, mogelijkheid tot combinatie met ventilatie en filtering,” aldus Wouter de Beukelaar van Thermad Brink. “Luchtverwarming scoort zeer goed op elk van deze criteria en het was dan ook een logische keuze om een van onze systemen te installeren.” De woning werd opgedeeld in vier zones, elk met een eigen thermostaat en ventilator. Twee Brink Elan Duo's voorzien deze vier zones van warmte of koelte, gegenereerd door een Daikin lucht-water warmtepomp met grondbuis. Op die manier worden enkel die zones met een verwarmings- of koelvraag bediend, wat het systeem erg energiezuinig maakt. Bovendien is de Elan Duo voorzien van een gelijkstroomventilator, waardoor het toestel een hoog elektrisch rendement heeft en weinig energie verbruikt.

De balansventilatie gebeurt door een Brink Renovent Excellent en maakt gebruik van hetzelfde kanalennet als het verwarmingssysteem. Mede door toepassing van langzaam draaiende ventilatoren en een lage interne weerstand is de Renovent een erg stil toestel met daarenboven een zeer laag hulpenergieverbruik. Met een ventilatiecapaciteit van 400 m3 / u kan dit ventilatietoestel deze ruime woning moeiteloos van zuivere lucht voorzien.

    


Techniek en esthetiek

Bij al deze gesofisticeerde technieken wordt echter de vormgeving niet uit het oog verloren. De verse warme of koele lucht wordt discreet de ruimte in geblazen via strakke lijnvormige roosters, die in het plafond boven de ramen geplaatst zijn – bijkomende roosters of openingen zijn overbodig. Ook waar er zonwering nodig bleek, werd naar discrete en esthetische oplossingen gezocht. Het resultaat is een villa die effectief de drie belangrijkste wensen van de bouwheren in zich verenigt en die het evenwicht vindt tussen techniek en esthetiek, tussen een aangenaam binnenklimaat en een nauw contact met de buitenruimte.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage