Landschapsarchitect DELVA ziet woonproject in Durbuy als katalysator voor natuurontwikkeling

© DELVA & Prompto
© DELVA & Prompto
© DELVA & Prompto
© DELVA & Prompto
© DELVA & Prompto
© DELVA & Prompto
© DELVA & Prompto
© DELVA & Prompto
© DELVA & Prompto
© DELVA & Prompto
© DELVA & Prompto

Genesteld in de prachtige Waalse Ardennen, vlak bij het stadje Durbuy, ligt een heuvelflank die aangewezen is voor 204 woningen, ontworpen door MULTIPLE architecture & urbanism. Meer dan 20 hectare landschap met daarop een ‘bos in wording’ – een zelf ontstaan bos dat nu zo’n 10 jaar oud is – dreigt hierdoor te verdwijnen. Maar ontwerpbureau DELVA Landscape Architecture & Urbanism uit Amsterdam neemt de taak op zich om dit proces radicaal om te draaien.

Het is inherent aan het DNA van DELVA, aldus oprichter en partner Steven Delva, om deze uitdaging aan te gaan door voort te bouwen op het bestaande en het potentieel van het huidige bos te benutten, met als doel een stabiel en divers ecosysteem te ontwikkelen. Door het creëren van de juiste omstandigheden heeft dit huidige bos enorme potentie om van een fase van aggradatie over te gaan naar een biostatische fase.

 

Zelfsturend ecosysteem

Om het landschap verder te ontwikkelen, is het nodig om de huidige fase van aggradatie, waarin het bos in wording zich bevindt, te doorbreken. De eerste stap hiervoor is het uitvoeren van een dunning. Tijdens deze dunning gaat DELVA op zoek naar de toekomstbomen, waarna enkel de concurrenten worden geveld. De heuvelflank wordt ingedeeld in mozaïeken om diversiteit te bevorderen en een compleet en zelfsturend ecosysteem te creëren, zonder de eenheid en beleving van het landschap te verliezen.

 

Erosiewerende maatregelen

Lange vlakke lijnen worden door het landschap getrokken. Het zijn lijnen die de landschapsarchitecten opbouwen uit mandelvegetatie (inheemse struiken). Ze dienen als locaties waar water, afkomstig van de helling, vertraagt en infiltreert. Deze lijnen, of graften, creëren een unieke, aanvullende biotoop die tevens erosie tegengaat.

 

Voedselbos voor lokale gastronomie

Ook de vruchtbare (rijk aan meststoffen) akkers en graslanden ondergaan een transformatie. Ze leveren een aanvullende biotoop op door het creëren van een laagte, een natter gebied. Rondom deze laagte komt een voedselbos. Ondanks het behoud van de verplichte agrarische functie van de gronden, maken ze toch deel uit van een nieuw, rijk ecosysteem. Samen met de lokale gastronomie wordt het plan voor de voedselbossen verder uitgewerkt.

 

Landschapsroute met balkons

Samen met de bosontwikkeling ontstaat de kans om een landschapsroute te integreren. Deze route verbindt het idyllische stadje Durbuy met het nabijgelegen dorp Bohon. Langs de route bevinden zich diverse bijzondere landschapsbalkons, die adembenemende uitzichten bieden over de vallei van de Ourthe.

 

Landschap als eerste

Voor DELVA Landscape Architecture & Urbanism komt het landschap altijd op de eerste plaats. De start begint niet met het creëren van de wooneenheden, maar met de eerste acties ter bevordering van het bosproject en de ontwikkeling van een uniek ecosysteem, met bossen, rijke mantelzones, graften, voedselbos, open bloemenweides en open water. Kortom, aldus Steven Delva: “Een woonontwikkeling als katalysator voor natuurontwikkeling: dat is waar het project in Durbuy voor staat.

Bron: DELVA
Deel dit artikel:
Onze partners