LAUFEN presenteert het nieuwe 12-kleurenpalet voor keramiek

Tijdens de Milan Design Week 2024 presenteert LAUFEN de tentoonstelling Colour Archaelogy: een interdisciplinaire reis tussen kunst, design, archeologie en de geschiedenis van kleur door oude keramiekculturen. Deze tentoonstelling, ontwikkeld in samenwerking met Roberto Sironi Studio, onthult een nieuw kleurenpalet dat zijn waarde en expressieve kracht in de loop der tijd behoudt.

Het onderzoek van roberto sironi studio

Het Zwitserse badkamerspecialist LAUFEN vertrouwde Roberto Sironi zijn allereerste onderzoek naar kleur toe, wat resulteerde in een collectie van twaalf kleuren. Deze kleuren zijn geïnspireerd door meer dan 10.000 archeologische vondsten uit musea wereldwijd, zoals het Larco Museum in Lima, het Rietberg Museum in Zürich en het Metropolitan Museum in New York.

Tijdloze en hedendaagse tinten

De blues van het Oude Egypte, de kleurschakeringen van de Mesopotamische beschavingen, de celadons van keizerlijk China, de wabi sabi-kleuren van oud Japan en het baksteenrood van Romeinse verzegelde aarde zijn enkele van de kleuren die herwerkt zijn tot een hedendaags palet. Dit palet is bedoeld om architecten en ontwerpers een tijdloos en veelzijdig kleurenspectrum te bieden, vergelijkbaar met de Polychromie Architecturale van Le Corbusier.

Esthetisch syncretisme

"Het heden ontstaat als een product van het metaboliseren van het verleden," legt Roberto Sironi uit. Dit esthetische syncretisme viert de rijkdom van verschillende culturele identiteiten door elementen uit de antieke wereld te herinterpreteren vanuit een postmodern perspectief.

De tentoonstelling Colour Archaeology

De tentoonstelling, samengesteld door Roberto Sironi met Beda Achermann en Matteo Fiorini - Studio Lys, is te zien in de LAUFEN space in Milaan. De installatie is verdeeld in drie delen:

  • Binnenplaats: Tien keramische stukken, gemaakt door Roberto Sironi en keramist Luca Mandaglio, refereren aan historische productie en archeologische vondsten. Elke tint is het resultaat van een complex alchemistisch proces en weerspiegelt de beschikbare grondstoffen en technologische vooruitgang.
  • Tweede verdieping: Een artistieke reis door beelden van Beda Achermann en zijn studio. Deze beelden bieden een herinterpretatie van de werkelijkheid door historische keramiek en LAUFEN's Saphirkeramik productietechnologieën naast elkaar te plaatsen.
  • Badkamercomposities: Een reeks badkameropstellingen met iconische Saphirkeramik stukken in het nieuwe kleurenpalet. Deze stukken zijn geproduceerd in LAUFEN's innovatieve faciliteit in Oostenrijk en gebakken in een elektrische tunneloven aangedreven door hernieuwbare energie.

Een reizende installatie

Het tentoonstellingsproject Colour Archaeology is opgezet als een reizende installatie en zal na de Milan Design Week te zien zijn in andere LAUFEN spaces in Wenen, Berlijn, Madrid en Praag.

Bron: LAUFEN
Deel dit artikel:
Onze partners