Laureaten wedstrijd ‘Mijn Huis Mijn Jonge Architect’ bekendgemaakt

Deze ontwerpwedstrijd voor een concreet project van sociale woningbouw - een initiatief van Mijn Huis Mijn Architect (Orde van Architecten & NAV) in samenwerking met de VMSW - staat open voor pas afgestudeerde architecten, architecten-stagiairs en architecten die hoogstens vijf jaar actief zijn na hun stage. Het winnende ontwerp wordt daadwerkelijk gerealiseerd.
Deze ontwerpwedstrijd voor een concreet project van sociale woningbouw - een initiatief van Mijn Huis Mijn Architect (Orde van Architecten & de Vlaamse architectenorganisatie NAV) in samenwerking met de VMSW - staat open voor pas afgestudeerde architecten, architecten-stagiairs en architecten die hoogstens vijf jaar actief zijn na hun stage. Het winnende ontwerp wordt daadwerkelijk gerealiseerd.

Dit jaar draaide Mijn Huis Mijn Jonge Architect om het ontwerp van 18 sociale woningen in Ham, in opdracht van de SHM Vooruitzien in Beringen. Binnen het woonuitbreidingsgebied ‘Achter de Kerk’ in Ham moesten in een ‘kamer’ van 29 are 6 koopwoningen, 6 koopappartementen en 6 huurappartementen worden gerealiseerd. Flexibiliteit, duurzaamheid, een prijsgunstig karakter en een meerwaarde inzake architectuur en stedenbouw waren de evaluatiecriteria.
Uit de circa 45 inzendingen bekroonde de jury het ontwerp van Hanne Weltens en Dieter Verdoodt, allebei architect-stagiair.


Winnaars Hanne Weltens en Dieter VerdoodtHun concept ‘Ten Velden’ creëert een schakel tussen de Dorpstraat, de kerk, de parkzone en de nieuwe woonwijk. Met hun benaming refereren de architecten aan de manier waarop ze in de analysefase verschillende velden op het gebied hebben geprojecteerd. Hun grondige onderzoek peilde verder de publieke ruimte, de groenvoorziening, de toegankelijkheid, de korrelgrootte en de bezonning. Dat alles resulteerde in een centraal plein met in het verlengde daarvan de verlaagde straat. Die wordt links afgeboord door de woningen, die open en geschrankt zijn geschikt en zo over een privé buitenruimte beschikken. Het plein zelf wordt beschut door een appartementsgebouw. Rechts maken twee hogere appartementsgebouwen de overgang naar de kerk. Veel aandacht ging naar de parking. De uiterst eenvoudige structuur vormt meteen de fundering voor de appartementsgebouwen. Twee aparte trappen geven toegang tot respectievelijk de koop- en de huurappartementen. De gevel vulden ze in met ramen in standaardformaat die een esthetische surplus kregen dankzij de speelse compositie. De speciale dakvorm met de onregelmatig schuin aflopende dakvlakken schrijft zich in hetzelfde streven.


Visualisaties 'Ten Velde'-ontwerp van Hanne Weltens en Dieter Verdoodt
Naast de winnaars waren er ook twee eervolle vermeldingen, elk goed voor een geldprijs van 2000 euro. De eerste was weggelegd voor het project ‘Transitions’ van het vorig jaar opgerichte architectenbureau bsAd (brainstormArchitecturaldesign) van Sarah Lacroix, David Catalá Miñana en Santiago Meirama Rodriguez. Hun concept is georganiseerd rond een binnenstraat met een garage op half ondergronds niveau, geïntegreerd in het straatbeeld. De appartementen en woningen strekken zich van oost naar west in de lengterichting langs deze straat uit. Hoewel ze elk hun eigen identiteit hebben, vormen ze toch een architectonisch geheel.

De tweede eervolle vermelding ging naar ‘Wonen boven het park’ van het ontwerperstrio Kenny Salliau, Thomas Roex en Pieter Vercampt. Basis van het concept is een sokkel die de woningen boven het park verheft en die op diverse plaatsen onderbroken is. De woningen liggen oost-west georiënteerd en tellen vier bouwlagen. De koopappartementen zijn naar het binnengebied gericht.
Deel dit artikel:
Onze partners