Lava Architecten bouwt passiefschool in Bilzen

Het Leuvense Lava Architecten bouwt aan de nieuwe passiefschool 't Piepelke in Bilzen. Studiebureaus JC Engineering en AB Associates staan in voor respectievelijk de technieken en de stabiliteit.

Bij de bouw van de passiefschool zijn verschillende publieksgerichte functies samen gebracht. Zo is er de basisschool, met aansluitend een buurthuis en een kinderdagopvang. Deze delen vormen één centraal gelegen complex.

Een plein, voorplein en een parklandschap vormen de buitenruimte. De speelplaats is geïntegreerd in het parklandschap. Door de schikking van het complex zo te tekenen dat het geheel zich als een dorp vertoont, is het mogelijk om het geheel te bouwen op maat van de woonwijk.

Integratie

Hoewel de schoolgemeenschap van 't Piepelke vzw nauwelijks een financieel vermogen heeft, ging ze toch de uitdaging aan om een volledig passief nieuwbouwproject te realiseren. Niet enkel het pedagogisch programma werd ruimtelijk vertaald, maar ook hun openheid naar de omliggende gemeenschap.

Door onder andere het brede school-principe toe te passen, is het mogelijk dat de nieuwe school het kloppende hart wordt van de omliggende gemeenschap. het ontwerp kadert in een groter geheel, een masterplan. De connectie met het buurthuis en de kinderdagopvang zorgt ervoor dat de integratie met de gemeenschap optimaal gebeurt.

Materiaal

Door het gebruik van vaak gebruikte materialen en bouwtechnieken is het mogelijk om de prijs van de school te drukken. Door het bedenken van verschillende bouwdetails is het toch mogelijk om met een beperkt budget energiezuinig en luchtdicht te bouwen.

Door deze maatregelen en de massief-passiefbouw - waardoor alle klassieke aannemers in aanmerking kwamen om in te schrijven - is de school gerealiseerd aan een eenheidsprijs voor een E-70 schoolproject. Momenteel is er zo'n 1,9 miljoen euro geïnvesteerd.

De prestaties van de basisschool zijn zeer positief te noemen, met een K-peil 14, E-peil 38, luchtdichtheid n50 = 0,32/h en een energieverbruik van 12,36 kWh/m²j.

Deel dit artikel:

Onze partners