Le Corbusier, een fascist?

Het boegbeeld van het 20ste eeuws modernisme, Le Corbusier, overleed 50 jaar geleden. Niettemin blijven zijn opvattingen en visies een bron van fascinatie en voer voor discussie. Wie was Le Corbusier en wat dreef hem? Enkele schrijvers beweren zelfs dat de gevierde man fascistische opvattingen koesterde.

Journalist Xavier de Jarcy en architect François Chaslin stellen dat ze hebben kunnen aantonen dat de befaamde modernist ook een fascistische agenda had. In hun respectievelijke boeken “Le Corbusier, un fascisme français” en “Un Corbusier” beschrijven ze de architect als een fascistische militant en menen zij bewijzen te leveren voor zijn uitgesproken sympathie voor het nazisme. De Jarcy verklaarde eenvoudigweg “I discovered he was simply an outright fascist”.

 

Niet geheel onbekend

Le Corbusier’s contacten met het collaborationistische franse regime zijn niet geheel onbekend. Tijdens WOII was hij immers stadsplanner voor het Vichy-regime. Beide schrijvers stellen echter dat de sympathieën van de architect tegenover de nazistische ideologie diepgaander waren dan tot nu toe bekend. De banden die Le Corbusier onderhield met Pierre Winter, leider van de Revolutionaire Fascistische Partij, en zijn betrekkingen met het fascisme van de jaren 20 in Parijs zijn volgens hen belangrijk bewijsmateriaal. Zijn werk als stadsplanner zou ook sterk antisemitisch onderbouwd zijn geweest. “[Le Corbusier] was active during 20 years in groups with a very clear ideology,” aldus Chaslin.

 

"Manipulatieve controverse"

In hoeverre we van deze beweringen moeten uitgaan valt niet met zekerheid te zeggen. Leden van de Le Corbusier Foundation, die de herinnering aan de befaamde architect levend tracht te houden, betreuren wat zij noemen een ’manipulatieve’ controverse. Allicht zal er over de ideologie van de modernist nog lang gediscussieerd worden. Ongeacht blijft Le Corbusier een onbetwistbaar boegbeeld, ook 50 jaar na zijn overlijden.

Bron: Archdaily

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage