Ledverlichting toont detaillering sporthal Genk

Om het buitengewone ontwerp van de nieuwe sporthal in Genk nog meer in de verf te zetten, besloot BEL architecten om aan de binnenkant alle technieken aan het zicht te onttrekken. EL Systems nam het elektriciteitsgedeelte voor zijn rekening en werkte de volledige bekabeling weg in de wanden en het plafond. Daarnaast verzorgde het bedrijf ook de brand- en inbraakbeveiliging, de databekabeling en de zuinige ledverlichting.

Bij het betreden van de grote sporthal in Genk valt het meteen op hoe uitgepuurd het ontwerp ook aan de binnenkant is. Dat zo’n oog voor detail enkel bereikt kan worden via een totaalaanpak, bevestigt Danny Werckx van EL Systems: “Naast algemene elektriciteitswerken installeerden we ook de databekabeling, de branddetectie, de toegangscontrole en de camerabewaking. Bovendien beschikken we over een eigen ontwerp- en studiebureau. Op die manier hoeven we niets uit te besteden en kunnen we geïntegreerde oplossingen op maat aanbieden.”

 

Kabels weggewerkt

Een ander opvallend aspect is de afwezigheid van elke vorm van elektrische bekabeling. Alle elektrische leidingen zijn namelijk weggewerkt, zowel in de wanden en de centrale kolommen als in het plafond. “Daarvoor was het wel nodig dat we reeds van in de beginfase betrokken werden bij het bouwproces. Maar aangezien we in het verleden al meermaals met Cordeel hebben samengewerkt, vormde dat geen enkel probleem,” aldus Werckx.

 

Volledige ledverlichting

Ook de verlichting van de sporthal is zeker het vermelden waard. De nieuwbouw op het domein van het sportcentrum is namelijk één van de eerste sporthallen in België die volledig verlicht wordt door ledtechnologie. Het ontwerp en vooral de installatie van deze lampen in het plafond was allesbehalve eenvoudig. “Enkel de nieuwste generatie ledverlichting is sterk genoeg om vanop zo’n hoogte voldoende licht te geven. Daarbij komt nog eens dat het gaat om een gebogen plafond, waardoor we op zoek moesten naar asymmetrische toestellen,” legt Werckx uit. Het resultaat is in ieder geval indrukwekkend, het energieverbruik zal dat ongetwijfeld ook zijn. 

 

Technische fiche

  • Opdrachtgever: Stad Genk
  • Architect: BEL architecten, Antwerpen
  • Studiebureau: Ney & Partners (stabiliteit; Brussel), Daidalos-Peutz (bouwfysica, energieconcept, akoestiek; Leuven), Studiebureel Heedfeld (technieken; Riemst)
  • Aannemer: Cordeel, Hoeselt
  • Elektriciteit: EL Systems, Zonhoven

Dit artikel verscheen eerder in Bouwen aan Vlaanderen

Bron: Bouwen aan Vlaanderen - Wouter Vandenbossche
Deel dit artikel:
Onze partners