Lens°Ass huisvest multimediale tentoonstelling in De Schuur uit Oorderen in Bokrijk

In het Openluchtmuseum loopt een nieuwe tentoonstelling over De Schuur uit Oorderen die de Stad Antwerpen in 1965 aan Bokrijk schonk. Deze werd afgebroken en steen per steen overgebracht naar het Openluchtmuseum. Voor de restauratie van de schuur en het vormelijk containerconcept van de tentoonstelling werkte Het Domein Bokrijk samen met architectenbureau LensĀ°Ass.
In het Openluchtmuseum loopt een nieuwe tentoonstelling over De Schuur uit Oorderen die de Stad Antwerpen in 1965 aan Bokrijk schonk. Deze werd afgebroken en steen per steen overgebracht naar het Openluchtmuseum. Voor de restauratie van de schuur en het vormelijk containerconcept van de tentoonstelling werkte Het Domein Bokrijk samen met architectenbureau Lens°Ass.


Foto's: Lens°AssDe schuur werd in 19656 afgebroken in het polderdorp Oorderen, dat plaats moest ruimen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Nu is het de thuishaven van een multimediale tentoonstelling in het Openluchtmuseum van Bokrijk. 


Eigentijdse installatie

Bart Lens is uiterst tevreden met het eindresultaat: “Dankzij dit project is deze schuur niet langer een stille getuige van het verleden. De Schuur vertelt op een actieve wijze het verhaal van het polderdorp dat dat plaats heeft moeten maken voor containers. Die containers hebben ons landje op de kaart gezet, want de haven verbindt ons met de hele wereld. We zijn dan ook heel blij dat het provinciebestuur en Bokrijk onze zienswijze van een eigentijdse installatie hebben gevolgd. Wij mochten meeschrijven aan de geschiedenis. Meer zelfs, we mochten de geschiedenis verder schrijven en mee bepalen, hier in Bokrijk.”


Bart Lens over De Schuur uit Oorderen

Permanente tentoonstelling

Gedeputeerde Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk, legt uit. “In deze permanente en multimediale tentoonstelling gaan we dieper in op het verhaal achter dit indrukwekkende bouwwerk en plaatsen we haar in een ruimer economisch en maatschappelijk kader.”
De tentoonstelling gaat dieper in op zowel de geschiedenis van de eigenlijke schuur als de afbraak van de polderdorpen, de overbrenging van de schuur en de uitbreiding van de haven.


Making-of van De Schuur uit Oorderen
Deel dit artikel:

Onze partners