Leo Van Broeck gaat met pensioen: “We participeren onze manier van leven kapot”

Leo Van Broeck gaat met pensioen, niet alleen als professor aan de KU Leuven maar ook bij zijn bureau BOGDAN & VAN BROECK. Dat laat de voormalig Vlaams Bouwmeester optekenen in een uitgebreid interview in Knack. Hij verwijst als reden naar “een uit de hand gelopen, agressief maatschappelijk debat dat niets meer met participatie te maken heeft, waardoor ik geleidelijk aan heb vastgesteld dat het beroep van architect niet meer zo leuk is.”

Van Broeck hekelt in het interview onder meer de duurtijd van een bouwaanvraag, die sterk is toegenomen de laatste jaren. “Zo’n 60 procent van de projecten van mijn bureau stoot op bezwaarschriften. Het wordt heel verliesgevend om in de architectuurwereld te stappen, en het beroep verdiende al slecht”, zegt hij daarover. “Werkelijk alles stuit op protest. We participeren onze manier van leven kapot.”

Het Verdrag van Aarhus is een van de boosdoeners, dixit Van Broeck. “Het is volledig ontspoord en heeft niets meer met democratie te maken, maar met het vermeende eigenbelang laten primeren op belangrijke collectieve noodzaken.”

Van Broeck ziet ook het Amerikaanse fenomeen van malafide advocaten naar ons overwaaien, die in ruil voor het opmaken van een bezwaarschrift een deel van de mogelijke schadevergoeding opeisen. “Er zijn trouwens steeds meer actiegroepen die ontwikkelaars gewoon om cash vragen. In ruil voor honderdduizenden euro’s stappen ze níét naar de rechter”, laat hij optekenen.

In het interview in Knack gaat Leo Van Broeck onder meer ook dieper in op de heisa rond Het Steen in Antwerpen en de vraag of er mooie en lelijke gebouwen bestaan.

Het volledige interview kan u lezen in Knack.

Bron: Knack
Deel dit artikel:

Onze partners