Leo Van Broeck in Knack: “Nu nog vrijstaand bouwen is crimineel”

In het recentste nummer van Knack gaat Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck dieper in op thema’s die hem nauw aan het hart liggen: verdichting en hoogbouw. Op zijn gekende wijze, met de ene scherpe oneliner na de andere. Een bloemlezing.

We vinden Toscane schitterend omdat daar nooit verkaveld is. Op vakantie worden de Vlamingen ineens heel intelligent.

 

We dansen op het dek van de Titanic. Terwijl we op de ijsberg afstomen, vragen we ons af onze smoking al dan niet biodegradeerbaar is.

 

Al dat gepalaver over elektrische auto's. Een file van elektrische auto's blijft een file. Een file van zelfrijdende auto's blijft ook een file.

 

Appartementen als konijnenhokken, met een terrasje waar je in de kou, tussen het droogrek en twee vuilniszakken, spijt staat te hebben dat je niet meer rookt.

 

Mijn voorgangers, beginnend met Bob Van Reeth - de eerste Vlaamse Bouwmeester - zeiden al dat het over goed of slecht moest gaan, en niet over mooi of lelijk.

 

Er bestaat goede en slechte hoogbouw, zoals er ook goede en slechte laagbouw bestaat.

 

Janneke en Mieke worden verliefd, kopen een stuk bouwgrond, gaan naar Batibouw en zoeken een architect die bereid is om samen met hen ergens een stuk planeet te gaan verprutsen. Dáár moeten we vanaf.

 

We moeten nú al ophouden de plattelandsbewoner naar zijn fermette toe te subsidiëren met een gratis bedrijfswagen

 

Lees het volledige artikel op de website van Knack. 

Bron: Knack
Deel dit artikel:

Onze partners