Leopoldspark verenigt het beste van wonen, retail en ouderenzorg

Een hedendaags woon-, zorg- en handelsproject, volledig ingebed tussen de vier belangrijkste winkelstraten van de gemeente. Goed voor 127 woonzorgkamers, 25 assistentiewoningen, een ondergrondse parking met 203 plaatsen, 31 appartementen en tien handelsruimtes. Met een publiek toegankelijk binnenplein als nieuwe katalysator voor sociale bedrijvigheid en beleving. Het mag duidelijk zijn: het recent opgeleverde Leopoldspark zet Leopoldsburg opnieuw op de kaart.

Uit het verleden is al meermaals gebleken dat knappe bouwprojecten een gemeente een nieuw elan kunnen geven. Via de realisatie van het Leopoldspark hoopt ook Leopoldsburg eindelijk komaf te maken met een mindere periode. De omvangrijke site tussen de Nicolaylaan, de Stationsstraat, de Koningsstraat en de Maarschalk Fochstraat lag jarenlang braak en kreeg maar geen nieuwe bestemming, waardoor het centrum geleidelijk aan leegliep en plaatselijke handelaars andere oorden opzochten. Gelukkig bood Vulpia Real Estate soelaas en werkte het een strategisch inbreidingsproject met een goed gedoseerde mix van functies uit. Het woonzorggegeven staat net als in de andere Vulpia-projecten centraal, maar wordt geflankeerd door woonentiteiten en gelijkvloerse retailvoorzieningen.

 

Voor ieder wat wils

Vulpia liet het geheel ontwerpen door Avonts & Partners, dat een sobere en tijdloze architectuur nastreefde. Niet veel later ging het bureau echter failliet, waardoor de begeleiding van het uitvoeringsproces in handen kwam van CONIX RDBM Architects. “Het geheel ademt de sfeer uit van een aantrekkelijke woon- en werkgebied waar het prettig vertoeven is”, vertelt Frederik Jacobs, CEO-vennoot van CONIX RDBM Architects. “De ontwikkeling biedt voor ieder wat wils. Er is plaats voor hulpbehoevende en zelfstandige ouderen, maar ook voor gezinnen van elk formaat. Er zijn flats en eenslaapkamerappartementen, maar net zo goed grotere wooneenheden met twee, drie of vier slaapkamers. De appartementen beschikken stuk voor stuk over zonnige terrassen. De 3500 m² aan beschikbare handelsruimte maakt het plaatje compleet.”

 

Spontane ambiance

Zowel het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen als de handelsruimtes en de appartementen zijn gegroepeerd rond een ruim bemeten binnenplein, dat fungeert als het kloppend hart van het Leopoldspark. Een concept waar een duidelijke filosofie achter schuilgaat. “Het perceel bood een unieke kans om het woonzorgcentrum in te bedden in een levendig gemeentelijk centrum. De combinatie met de andere functies biedt een enorme meerwaarde en bevordert de maatschappelijke integratie van het woonzorgcentrum. Dit alles leidt tot een unieke sociale mix van jong en oud”, zegt Tom De Koninck van copromotor Ulvenhout Vastgoed, dat zowel het commerciële luik als de opstart van het projectmanagement en de klantenbegeleiding op zich nam. “Het centrale plein, dat op termijn zal worden overgedragen aan de gemeente, zal daar uiteraard een belangrijke rol in spelen. Het is echt de bedoeling dat de inwoners van Leopoldsburg het gaan gebruiken als ontmoetings- en verpozingsplaats en dat er een spontane ambiance ontstaat.”

 

Nieuwe impuls

Op dit moment is de aanleg van het binnenplein nog volop aan de gang. De omringende gebouwen zijn wel al opgeleverd. “Op zich was het een standaardbouw zonder al te veel bijzonderheden – betonstructuur met opvulmetselwerk in kalkzandsteen. De gelijkvloerse verdieping fungeert als het ware als sokkel en is bekleed met blauwe steen, terwijl de bovenliggende niveaus afgewerkt zijn met witte gevelpleister, gevelmetselwerk of zink (kopvolumes). Het resultaat ziet er prima uit”, vertelt René Swillen, projectleider bij hoofdaannemer Democo. Ook bij Ulvenhout Vastgoed is men zeer te spreken over het project: “We zijn ervan overtuigd dat het Leopoldspark voor Leopoldsburg een nieuwe impuls kan zijn. Er is nog veel werk aan de winkel, maar dat we er sterk in geloven, staat vast. We hebben er onlangs namelijk zelf een nieuw kantoor geopend en hebben de intentie om er lang te blijven en ons lokaal te verankeren”, aldus een opgetogen Tom De Koninck.

Bron: Bouwen aan Vlaanderen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage