Letterlijk leven in 't groen in Turijn, Italië

In Turijn in het noorden van Italië heeft Luciano Pia een nieuwe woonwijk ontworpen: 25 Verde. De woonwijk is een grote boomhut in het midden van de stad en moet de bewoners beschermen tegen luchtvervuiling en lawaai. 

De grote boomhut telt vijf verdiepingen met 63 appartementen. In totaal bestaat het gebouw uit 150 bomen die samen ongeveer 200.000 liter koolstofdioxide per uur absorberen. Op deze natuurlijke wijze moet de stadsboomhut haar inwoners beschermen tegen de schadelijke gassen en lawaai van onder andere auto’s. Ook zorgen de bomen ervoor dat de temperatuur stabiel blijft: in de winter wordt de koude tegengehouden, in de zomer de warmte. In de winter laten de planten warm licht binnen, in de zomer houden ze de warmste zonnestralen tegen.

Elk appartement heeft een terras met vegetatie. Elke soort plant is gekozen om zo veel mogelijk afwisseling te bekomen in kleur, gebladerte en de moment waarop de planten bloeien.

Luciano Pia heeft met 25 Verde leven proberen creëren middenin de stad, op de gevel van een residentieel gebouw. Het innovatieve ontwerp combineert het beste uit twee werelden: de stad en het platteland  hand in hand samen in een gebouw. 

Deel dit artikel:

Onze partners