Lezing Net Zero Energy Building Treurenberg op 18 oktober in AREA 42, Brussel

Op het NZEB Symposium Passive and Beyond zal Valerie Vergaert van VK Engineering een uitgebreide lezing geven over het project Treurenberg in Brussel. Het ontwerp van het kantoorgebouw Treurenberg voldoet aan de criteria van een ‘Net Zero Energy Building’ volgens het PMP (pre-certificatie). Zowel actieve als passieve maatregelen zorgen voor een maximale reductie van het energieverbruik.
Op het NZEB Symposium Passive and Beyond zal ir.-arch. Valerie Vergaert van VK Architects & Engineering een uitgebreide lezing geven over het project Treurenberg in Brussel. Het ontwerp van het kantoorgebouw Treurenberg voldoet aan de criteria van een ‘Net Zero Energy Building’ volgens het PMP (pre-certificatie). Zowel actieve als passieve maatregelen zorgen voor een maximale reductie van het energieverbruik.
De buitenschil van het gebouw is geoptimaliseerd naar minimale warmte- en koudevraag en maximale daglichttoetreding. Voor verdere vermindering van het energieverbruik wordt een doordachte ventilatiestrategie en verlichtingssturing toegepast. De warmte- en koudeverdeling gebeurt door middel van klimaatplafonds. De energieproductie is klassiek maar laat de mogelijkheid toe om freechilling en warmteterugwinning toe te passen op de koeltoren.

BREAAM Score Excellent

Om een evenwicht te bereiken tussen verbruik en productie van energie, worden verder PV-panelen op het dak en in de gevel geplaatst en kan eventueel een warmtekrachtkoppelingscentrale aan de productiezijde toegevoegd worden. Bovendien werd in voorstudie een BREEAM ‘excellent’ score gehaald, wat de bredere duurzaamheid van het ontwerp bevestigt.
Valerie Vergaert is als ingenieur-architect bij VK Architects & Engineers actief als project engineer en BREEAM Assessor. Daar focust ze zich vooral op energiezuinige ontwerpoplossingen voor uiteenlopende projecten via duurzame technieken en passieve bouwcriteria. Daarnaast volgt zij projecten op in het kader van LEED en BREEAM certificatie. Haar lezing gaat door op 18 oktober van 10u tot 11u40 in Aula A van AREA 42 in Brussel. Inschrijven voor het event is verplicht en kan hier.
Deel dit artikel:
Onze partners