LLOX architecten ontwerpen nieuw rusthuis in Diksmuide

De Vlaamse overheid heeft het licht op groen gezet voor de bouw van een nieuw OCMW-rusthuis in Diksmuide. Het bureau LOXX architecten kreeg de kans dit gebouw te onwerpen. Het resultaat werd een gebouw met damborduitzicht rond twee binnentuinen.

De Vlaamse overheid heeft het licht op groen gezet voor de bouw van een nieuw OCMW-rusthuis in Diksmuide. Het bureau LOXX architecten kreeg de kans dit gebouw te onwerpen. Het resultaat werd een gebouw met damborduitzicht rond twee binnentuinen.
De werken zijn gestart in januari 2010 en zouden tegen eind 2011 volledig afgerond moeten zijn. Het nieuwe rusthuis Yserheem zal 103 bedden tellen waarvan drie kortverblijven.Schets Yserheem, ontworpen door LLOX architecten

    

Enkele zichten op Yserheem, ontworpen door LLOX architecten


 

Het project zal gebouwd worden naast het huidige rusthuis dat na de verhuis afgebroken zal worden. Deze vrijgekomen ruimte kan in een latere fase ingevuld worden door de bouw van serviceflats, een dienstencentrum, kinderopvang,…  In totaliteit vertegenwoordigt het project een investering van 16 miljoen euro, waarvan bijna 9 miljoen gesubsidieerd wordt door VIPA.  Niet het OCMW zelf zal als bouwheer optreden, maar wel Dexia. Het OCMW zal het gebouw voor een periode van twintig jaar leasen.Inplanting van het nieuwbouwgedeelte, ontworpen door LLOX architectenOntwerper van dienst was het Antwerpse bureau LLOX architecten. Met hun ontwerp trachten de ontwerpers in te spelen op het gegeven dat het opvangen van bewoners met een hoge nood aan permanente zorg de beste resultaten geeft in kleine entiteiten gericht op een intens gemeenschapsleven. Er werd gezocht naar een ontwerp met korte verbindingen, efficiënt ruimtegebruik, eenvoudig onderhoud en een kleine ecologische voetafdruk.  Dit mondde uit in een compact gebouw met het uitzicht van een dambord. Opmerkelijk zijn de twee centrale binnentuinen met groenvoorzieningen, een patio en zitbanken. Daarrond bevinden zich de kamers van de bejaarden en de multifunctionele lokalen. Dit zijn de vergaderruimtes, een feestlokaal, een kapper, een cafetaria en een restaurant. Het concept van het nieuwe rusthuis is zo opgevat dat er vijf leefgroepen ontstaan. Daarbij is het de bedoeling de sociale contacten tussen de bewoners en de bevolking te stimuleren.


    

Zicht in dagzaal en cafetaria van Yserheem, ontworpen door LLOX architecten

 

Volgens OCMW-voorzitter Robert Bailleul komt het nieuwe rusthuis zeker tegemoet aan de noden van vandaag waarbij er veel aandacht besteed wordt aan het comfort en een huiselijke sfeer voor de bejaarden. Momenteel is er al een wachtlijst van veertig à vijftig personen.

Technische fiche

Opdrachtgever: Dexia Bank
Ligging: OCMW diksmuide Yserheemplein 4 8600 diksmuide
Bouwoppervlakte: Nieuwbouw 8.139m2
Start bouwwerken: januari 2010
Einde bouwwerken: eind 2011
Bouwprijs: 11.775.699 euro


    

Zicht op wandelpad naar Yserheem en Patio Yserheem, ontworpen door LLOX architecten

 

Deel dit artikel:
Onze partners