Luiks Paradis Express wordt ecologisch paradijs

Luik heeft een ecologisch hoogstandje in het verschiet: Paradis Express, naar een ontwerp van architectenbureaus A2M, Jaspers-Eyers Architects en het Bureau d'Architecture Greisch (BAG). Het project omvat kantoren, woningen en lokale winkels op een totale oppervlakte van meer dan 38000 m².  De bedoeling van het project is om meer groene ruimte in de stad en meer harmonie in de skyline van Luik te brengen. Het project won eerder al een prijs, maar is nu ook genomineerd voor een Mipim Award in de categorie beste toekomstig gebouw. Paradis Express maakt eveneens kans op de Mipim People's Choice Award. Stemmen kan hier.

Luikse heuvels en dalen

Paradis Express is een waar ensemble voor gemengd gebruik dat 162 residenties en 21000 m² aan kantoorruimte en aansluitende commerciële en dienstverleningsruimte omvat. Het is gelegen naast een toekomstige esplanade pal tegenover het station van Luik-Guillemins en vlak bij de oever van de Maas. Het complex komt ook naast de nieuwe Finance Tower te liggen, de 118 meter hoge Tour Paradis die eveneens is ontworpen door Jaspers-Eyers en BAG. Het project verzoent immers de dramatische topografie van de stad door de vele variaties in hoogte. Het open karakter van de site biedt wijde uitzichten, goede bereikbaarheid en continuïteit met de openbare ruimte en is daardoor goed geïntegreerd in zijn stedelijke omgeving. De groene ruimte rondom en bovenop de gebouwen van Paradis Express is tevens een verwijzing naar de glooiende heuvels en dalen in en rond Luik.

 

Zonlicht

Paradis Express wordt een passief gebouw internationaal erkend door BREEAM met een rating 'zeer goed'. De focus ligt op ventilatie en koeling voor de vele kantoormedewerkers die overdag in de kantoorgebouwen aanwezig zijn. Verder produceert het complex ongeveer 600 ton minder CO2 per jaar dan een vergelijkbaar gebouw dat niet passief is. Dat komt neer op zo'n 60% aan energie die wordt bespaard in vergelijking met een conventioneel gebouw. Tot slot wordt de nadruk gelegd op het belang van zonlicht. De oriëntatie van de gebouwen zijn zodanig dat vrijwel alle gevels minstens twee uur zonlicht per dag ontvangen. Daarbij is het grootste deel van de woonkamers georiënteerd op het zuidwesten.

 

Mipim Awards

Net als het Brusselse gebouw Le Toison d'Or, dat eveneens werd ontworpen door Jaspers-Eyers Architects, is ook Paradis Express uit Luik genomineerd voor een prestigieuze Mipim Award. Paradis Express is genomineerd in de categorie beste toekomstig gebouw. Het project maakt ook kans op de Mipim People's Choice Award. Voor die laatste award kan u tot vrijdag 11 maart hier stemmen op één van beide gebouwen.

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners