LUMA Arles: van industriële woestenij naar weelderig park

LUMA Arles bevindt zich op een bijzondere plek in het zuiden van Frankrijk. Ooit een stelplaats voor locomotieven, veranderde dit gebied in een industriële woestenij zonder enige vegetatie. Voorheen was het terrein ook een begraafplaats, wat de aanwezigheid van vele Romeinse archeologische overblijfselen verklaart. Met behulp van Vande Moortel is dit terrein getransformeerd tot een weelderig en gastvrij park.

Het 'Parc des Ateliers' bestond uit een groot betonnen platform zonder vegetatie, blootgesteld aan de sterke winterwinden en de zomerse hitte. Dit contrast stond in schril contrast met de rijke vegetatie van de omliggende landschappen: de Camargue, de Crau en de Alpilles. Landschapsarchitect Bas Smets liet zich inspireren door deze unieke landschappen en gebruikte hun specifieke logica en strategieën om de vegetatie terug te brengen naar de site.

Herstel van natuurlijke processen

Om begroeiing mogelijk te maken werd vruchtbare grond op het kale beton gelegd, wat een nieuwe topografie creëerde, alsof het gebeeldhouwd was door de winterse mistralwinden. Deze asymmetrische vorm zorgt voor schaduw in de zomer en bescherming tegen de winterse winden. De vegetatie wordt ondersteund door een duurzaam watercirculatiesysteem dat water uit het nabijgelegen Craponne-kanaal gebruikt. Een grote centrale vijver dient als waterreservoir voor irrigatie en verkoeling, wat een microklimaat creëert en de voormalige betonwoestijn verandert in een aangenaam park.

Architectonische hoogtepunten

Het park herbergt een verscheidenheid aan gebouwen, waaronder de iconische 45 meter hoge toren ontworpen door Frank Gehry. De asymmetrische gevel van roestvrij staal vangt alle kleurvariaties in de lucht op, waardoor het gebouw er telkens anders uitziet. De toren omvat verschillende multifunctionele openbare en privéruimtes, zoals tentoonstellings-, werk- en evenementenruimtes.

Selldorf Architects renoveerde diverse industriële gebouwen in het park, wat een thuis creëerde voor de LUMA-stichting van Maja Hoffmann. Deze stichting biedt kunstenaars nieuwe perspectieven voor creatie, samenwerking en presentatie van hun werk.

Esthetische en functionele bestrating

Bezoekers kunnen via organisch gevormde paden van kleiklinkers door deze inspirerende omgeving wandelen. Voor deze paden werd gekozen voor de SeptimA kleiklinker in ECO-7-SIZE, in drie verschillende kleuren. Deze specifieke mix van grijze en gele klinkers creëert een kleurenpalet dat perfect aansluit bij de omgeving van het park, wat zorgt voor een eenheid in het ontwerp.

Bron: Vande Moortel
Deel dit artikel:
Onze partners