MAD Architects baseert museumontwerp op eeuwenoude bronzen maskers

MAD Architects benadrukt met dit ontwerp de rijke archeologische geschiedenis en culturele waarde van de beroemde site van Sanxingdui in het zuidwesten van China. Het museum in Guanghan City biedt met de nieuwe expositieruimtes onderdak aan activiteiten zoals het verzamelen, tentoonstellen, beschermen en onderzoeken van opgegraven culturele overblijfselen van de Sanxingdui-site. Het speerpunt van het ontwerp is de weerspiegeling van harmonie tussen mens en natuur. Het project kreeg de toepasselijke, Engelse benaming: The Eyes of Sanxingdui. 

Het ontwerp omvat stadplanning, een nieuw museum, een ontvangstcentrum voor bezoekers en een algemene landschapsstrategie.
 

De ogen van de aarde, van de oude beschavingen en van de natuur

MAD plaatst met zijn project een cluster van houten constructies die uitsteken boven de begroeiing en het heldere water. De nieuwe gebouwen versmelten met het bestaande landschap en vormen een nieuw geheel, dat de tijdloze omgeving en de oude mysteries van Sanxingdui omarmt.

MAD baseert zijn ontwerp op bronzen maskers, een van de culturele relikwieën die de Sanxingdui-site herbergt en tentoonstelt in het museum. Na zonsondergang worden de zes gebouwen verlicht als fakkelachtige ogen achter de bronzen en gouden maskers van Sanxingdui. 

 

Schat aan archeologische en culturele waarde

De projectlocatie bevindt zich in het westelijk deel van Guanghan City, provincie Sichuan. Gevuld met opgegraven culturele overblijfselen die dateren van ongeveer 4500-2800 jaar geleden, is de archeologie van de site geworteld in de echo’s van oude steden, oude staten, en de oude Shu-cultuur van Zuidwest-China. De Sanxingdui-site heeft samen met de nabijgelegen Jinsha-site een aanvraag ingediend om door de UNESCO als cultureel werelderfgoed te worden erkend.

 

Structurele verdeling

Het ontwerp van MAD bestaat uit een cluster van zes houten gebouwen, verspreid in een oost-west richting. Ten oosten van Xiangxin Road staat het eerste gebouw van de site, een bezoekerscentrum met een vloeroppervlak van 5.830 vierkante meter. In westelijke richting vormen vijf gebouwen van verschillende schaal het nieuwe museum met een totale oppervlakte van ongeveer 30.000 vierkante meter met een bouwoppervlakte van 28.650 vierkante meter. De verschillende expositieruimtes worden verbonden door een golvend groendak, dat openbaar toegankelijk is en bezoekers uitzicht biedt op het omringende landschap.

Overdag weerspiegelt de houten gevel van het gebouw het natuurlijke landschap van het park. De grote overspanningen van de houten structuur maken ruime, open binnenruimtes zonder kolommen mogelijk, waardoor maximale flexibiliteit voor de opstelling van tentoonstellingen ontstaat. De lichtkoepel op het dak zorgt voor natuurlijk licht in het museum.

The Eyes of Sanxingdui worden verdeeld over de site zodat de constructie een extensie wordt van de omgeving en een harmonieus geheel ontstaat. Het is de bedoeling dat de gebouwen uit het landschap lijken te rijzen met houten afwerkingen en structuren die de omringende bomen weerspiegelen.
 

Mens en natuur 

MAD wil een plek creëren waar mens en natuur samenkomen. Het plan waarborgt, waar mogelijk, het behoudt van bomen en water en verweeft deze natuurlijke elementen in het nieuwe paviljoengebouw. Het resultaat is een sfeer van eenheid tussen de gebouwen en het landschap.

 

Bron: MAD architects, Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners