Manewater: wonen aan de groene stadsrand van Mechelen

Op de grens van Mechelen met Sint-Katelijne-Waver wordt binnenkort het nieuwe woonproject Manewater gerealiseerd, een ontwerp van Architektenkoöperatief dat 93 luxeappartementen voorziet binnen een groen landschapspark.

Op de grens van Mechelen met Sint-Katelijne-Waver wordt binnenkort het nieuwe woonproject Manewater gerealiseerd, een ontwerp van Architektenkoöperatief dat 93 luxeappartementen voorziet binnen een groen landschapspark.

 

Situering

Het Manewaterproject zal gerealiseerd worden aan de rand van Mechelen, op de voormalige Bonduelle-site.  Het woonproject ligt hierdoor vlakbij tal van uitvalswegen en beslaat een totale terreinoppervlakte van zo’n 31.966 m2, waarop zo’n 5 gebouwen van elk 6 bouwlagen gebouwd zullen worden. De architecten opteerden hierbij voor een gezonde mix van zes verschillende types appartementen waarbij de bruto woonoppervlakte varieert van 116,5 m2 tot 193,0 m2.


Mobiliteit

Om het groene karakter van de site te versterken worden twee ondergrondse parkings voorzien, die samen plaats bieden aan zo’n 105 autostaanplaatsen en 44 garageboxen. Om de parkeerdruk op de onmiddellijke omgeving echter niet op te voeren, wordt er tegelijkertijd ook een grote, bovengrondse bezoekersparking voorzien. Verder komen er 6 fietsenstallingen, goed voor maar liefst 250 fietsen, een speeltuin, petanquebaan en zelfs een oplaadpunt voor elektrische wagens.

 

 


Uitzicht op de omgeving

Een van de unieke pluspunten van de locatie zijn ongetwijfeld de uitzichten die ze de toekomstige bewoners aanbiedt. De (zuid)westkant biedt uitzicht op de St.-Romboutstoren en de skyline van Mechelen, terwijl men langs de noord(west)kant kan genieten van het groene landschap van de groene Vrouwevlietvallei en de groene zone van St.-Katelijne Waver. De Oostzijde geeft dan weer uit op weilanden en de achterzijde van de bebouwing aan de Borgersteinlei.


Architecturale vormgeving

De Manewaterssite is een gedurfde en bijzonder geslaagde interpretatie van een origineel watergerelateerd nieuwbouwproject in wijk Nekkerspoel. De paalwoningen zorgen voor een unieke architectuur die sterk kadert in de geest van deze wijk. Het is immers in deze omgeving dat destijds overblijfselen zijn gevonden van historische paalwoningen. Daarmee wordt de Manewaterssite een hoogst origineel en historische relevant concept.

    

 


De architecten ontwierpen elk appartement met uitermate veel aandacht voor zowel uitzicht als zonnestand. Zo krijgen alle woningen grote glaspartijen en vaak ook twee gevels. Privacy staat voorop bij het ontwerp: alle terrassen worden visueel afgeschermd, wat het gevoel moet geven in een alleenstaande villa te wonen.


 


Timing

De aanvang van de eerste fase, die de bouw van de eerste 3 gebouwen beslaat, is gepland voor de zomer van 2011. In het najaar van 2012 moeten de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.


Voor meer informatie over het woonproject Manewater, surft u naar www.manewater.be.


Deel dit artikel:
Onze partners