Manuel de Solà-Morales gaat Keyserlei aanpakken

Antwerpen heeft de spaanse architect Manuel de Solà-Morales gevraagd een nieuw plan voor De Keyserlei te maken. De winkelstraat moet één geheel gaan vormen met het centraal station en zijn omgeving. De Spaanse architect heeft ook het ontwerp voor de vernieuwing van het Operaplein en de Rooseveltplaats gemaakt.

Antwerpen heeft Manuel de Solà-Morales gevraagd een nieuw plan voor De Keyserlei te maken. De winkelstraat moet één geheel gaan vormen met het centraal station en zijn omgeving. De Spaanse architect heeft ook het ontwerp voor de vernieuwing van het Operaplein en de Rooseveltplaats gemaakt.

De Keyserlei, die vanaf het centraal station naar de opera loopt, moet worden geïntegreerd in de opdracht voor het Operaplein. Op die manier kan volgens het stadsbestuur ‘eenheid binnen de stationsomgeving’ gegarandeerd worden. De werkzaamheden voor het plein gaan dit jaar van start.De as van de Meir (in het verlengde van de Keyserlei), het Operaplein en het centraal station moet ‘als een vloeiend geheel’ ontworpen worden. Antwerpen wil de stationsomgeving en het stadscentrum tot aan de oevers van de Schelde tot voetgangersgebied maken.

Manuel de Solà-Morales ontwierp eerder in Vlaanderen ook al het Martelarenplein aan het station van Leuven. Hier zorgde hij voor een beperkte scheiding van de verkeersstromen door doorgaand autoverkeer onder het plein door te sturen en het busplein van het voetgangersplein te scheiden. Langzaam autoverkeer, voetgangers en fietsers worden juist wel gemixt, zodat een levendige sfeer moet ontstaan.Bron: www.bouwenwonen.net   / www.architectenweb.nl  

Deel dit artikel:
Onze partners