Maritieme site Oosteroever wordt woonwijk

In Oostende wordt de Oosteroeverwijk de komende jaren omgevormd tot een nieuwe multifuncitonele woonwijk. Conix architecten ontwierp er alvast een nieuwe appartementsgebouw.

In Oostende wordt de maritieme Oosteroeverwijk de komende jaren omgevormd tot een nieuwe multifuncitonele woonwijk. Conix architecten ontwierp er alvast een nieuwe appartementsgebouw.


 

 
Publiek Private Samenwerkingen

In het kader van het Oostendse stadsvernieuwingsbeleid, waarvan de volledige reconversie van de maritieme site Oosteroever deel uitmaakt, werden drie jaar geleden twee PPS (Publieke Private Samenwerking) wedstrijden parallel uitgeschreven door het AGSO (Autonoom Gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende) met als doel een geschikte private partner te selecteren voor deze vrij uitzonderlijke opdracht.
 
Na een grondige analyse van alle ingediende dossiers, waarbij vooral aan architectuur en projectvisie hoge eisen werden gesteld, werden beide PPS projecten  (Vuurtorendok en Hendrik Baelskaai) afzonderlijk van elkaar beoordeeld door de raad van bestuur van het AGSO en uiteindelijk gegund aan de THV Versluys Bouwgroep – CFE.

 


Grootste residentiële bouwproject aan de Belgische kust
 
Het bouwproject aan de Oosteroever is het grootste ontwikkelingsproject in jaren aan de Belgische kust. Met een bovengrondse bebouwde oppervlakte van 120.000 vierkante meter, wat resulteert in 1.200 woonappartementen waarvan 90 procent met zicht op zee, zal dit kwalitatief woonproject het oostelijke deel van Oostende een nieuw elan geven. Door de combinatie van de uitzonderlijke maritieme ligging en toonaangevende architectuur moet dit dé nieuwe aantrekkingspool worden van de Middenkust voor de komende jaren.
 

 

De nieuwe wijk aan de Oosteroever wordt een woon-, werk- en ontspanningsoord op een boogscheut van het centrum van Oostende, waarbij de ziel van het havengebied met veel respect wordt bewaard. In synergie met de verschillende bovengrondse bouwvolumes zal bijzonder veel aandacht worden besteed aan de groene invulling, ruime wandelpromenades van 10 meter breed in combinatie met kwaliteitsvolle handelspanden op centrale plaatsen.
Ondergrondse garages voor de bewoners zullen de site zoveel mogelijk vrijwaren van voertuigen in het straatbeeld.
 
 

Appartementsgebouw als icoon voor de nieuwe wijk
 
Als 1ste deelproject wordt gestart met de herontwikkeling en reconversie van de dokblokken en het eerste bouwblok van het industriële grid begrensd door de Baelskaai en de Fortstraat.
Eén van de hoogbouwdelen waarmee de start gegeven werd voor de ontwikkeling van de site is de toren op de hoek met de Hendrik Baelskaai met de Fortstraat.

Voor deze toren, Baelskaai 12, zijn de ontwerpers vertrokken vanuit de keuze dat alle appartementen over een kwalitatieve buitenruimte moesten beschikken van minimum 20 m² en de overgrote meerderheid van de appartementen voluit moest kunnen profiteren van de uitzichten die mogelijk zijn op deze plek. In dialoog met het weefsel voor de naastliggende, toekomstige gebouwen, start de compositie en volumetri van de gevelopbouw van de toren in de onderste verdiepingen vrij rustig. Vanaf de hoger gelegen verdiepingen krijgt de toren steeds meer vrije ruimte en wordt de opbouw dynamischer. Zo wordt een zekere dynamiek naar boven toe gecreëerd met een markant sculpturaal effect tot resultaat. Van dit concept maken de ontwerpers bovendien gebruik om ruime terrassen te creëren en een grote variatie aan type appartementen toe te kunnen passen.

 

 
Dit 1ste appartementsgebouw moet een icoonproject worden om aldus de wijk een nieuwe boost in te blazen en een hefboom creëren voor het totale gebied. De passieve gevel wordt vervaardigd uit architectonisch witte gepolierde beton die voor een duurzame frisse kleur zal zorgen in het straatbeeld.
 
De toren zal voornamelijk woonfuncties bevatten met een commercieel gelijkvloers.
De overgrote meerderheid van het gelijkvloers van de nabijgelegen toekomstige gebouwen wordt ingevuld met winkels, kantoren, restaurants en cafés om de wijk zelfvoorzienend te maken.
 
De toren zal een 49-tal hoogwaardige appartementen bevatten, variërend van 88 tot 270 m² en dit verspreid over 14 verdiepingen.
 


 
Meer info vindt u vanaf 01/08/2011 op www.oosteroever.be

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners