Meer ademruimte voor Keerbergen dankzij Sikkens luchtzuiverende verf

Het gemeentehuis en de bibliotheek van Keerbergen zijn geschilderd met Sikkens Alpha Aeroxane, een innovatief verfsysteem dat nitrieten en andere schadelijke stoffen afbreekt en zo de luchtkwaliteit verbetert.
Het gemeentehuis en de bibliotheek van Keerbergen zijn geschilderd met Sikkens Alpha Aeroxane, een innovatief verfsysteem dat nitrieten en andere schadelijke stoffen afbreekt en zo de luchtkwaliteit verbetert.
Alpha Aeroxane : luchtzuiverende gevelverf

Een muur de lucht laten zuiveren, het klinkt als sciencefiction, maar het is dankzij Sikkens innovatieve verfsysteem met anti-smog eigenschappen mogelijk geworden.

"Je kunt het vergelijken met het proces van fotosynthese in bladgroen, dat op gang wordt gebracht door zonlicht", zegt Stefan Muermans, technisch-commercieel adviseur. "Alleen spreken we bij Sikkens van fotokatalyse. Als de zon op de gevel schijnt, ontstaat er een chemische reactie tussen het titaandioxide in de verf en de NOx-deeltjes (waaronder nitrieten) in de lucht. Hierdoor worden de schadelijke deeltjes geneutraliseerd met als restproduct CO2. Vervolgens zullen de bomen en planten in de omgeving het CO₂ opnemen en omzetten in O₂."Sikkens Alpha Aeroxane heeft naast milieuvriendelijkheid ook nog andere troeven. Zo gaat het om een duurzaam en zelfreinigend verfsysteem. Omdat de verffilm ademt, kan het systeem ook toegepast worden op typische probleemondergronden, zoals oude, vochtige gevels. Bovendien zorgt het matte, minerale uitzicht voor een mooi eindresultaat. De schilders van Krea Paint uit Beringen hebben om dit te bekomen eerst het mos van de gevels verwijderd en de gevels met een hogedrukreiniger volledig schoongemaakt. Waar de oude verflaag losgekomen, werd op de kale delen een fixerende primer aangebracht, Sikkens Alpha Aquafix Opaque. Vervolgens werd de volledige gevel geschilderd met twee lagen Sikkens Alpha Aeroxane. Eind september 2010 was de het resulaat er.

Nog meer groene samenwerkingen tussen Keerbergen en Sikkens

De gevels van het Keerbergse gemeentehuis en de aanpalende bibliotheek kunnen met hun nieuwe jasje als een 1500 m² grote luchtzuiveringsinstallatie omschreven worden. Met deze allereerste toepassing van Sikkens Alpha Aeroxane in België zorgt Keerbergen voor een groene primeur. "Het gemeentebestuur van Keerbergen geeft ons de kans om de meerwaarde van onze milieuvriendelijke verftechnologie te bewijzen', aldus Stefan Muermans. 'Daar zijn we dankbaar voor. Ook in de toekomst willen we graag de duurzame verfpartner van de gemeente zijn. Ik kan verklappen dat we nu al klaarstaan voor een nieuw project. Het voormalige dorpscafé, De Rode Leeuw, zal opgefrist worden met solventvrije Sikkens verven. Dit charmante, geklasseerde gebouw doet vandaag dienst als sociaal-cultureel centrum."
Ann Schevenels, burgemeester van Keerbergen, wil het groene karakter van haar gemeente beschermen en ontwikkelen: "Heel wat mensen komen hier wonen voor het groen en de rust. We voeren dan ook een actief milieubeleid om ons groenbestand op peil te houden. Zo worden kaprijpe dennenbomen bijvoorbeeld vervangen door streekeigen loofbomen, en moet iedereen die in onze gemeente een huis bouwt of een tuin aanlegt, zich aan hele strikte milieuregels houden, " legt ze uit. "Het gemeentehuis van Keerbergen was dringend aan een schilderbeurt toe. Daarom werd een openbare aanbesteding uitgeschreven. Het milieuaspect was een doorslaggevend criterium om voor de offerte van Sikkens te kiezen. Ik ben blij dat we een milieuvriendelijke en duurzame oplossing hebben gevonden, want als gemeentebestuur hebben we een voorbeeldfunctie, ook naar onze inwoners toe", aldus de burgemeester. 

Deel dit artikel:
Onze partners