Meer dan 100 compacte ventilatie-units van Vasco voor duurzaam E20-woonproject in Arendonk

De compacte ventilatie-units DII, type 275 van Vasco, waarmee de appartementen in De Maeskens werden uitgerust, dragen bij aan de hoge energiezuinigheid van het project.

In het centrum van Arendonk verrijst weldra De Maeskens, een duurzaam woonerf naar een ontwerp van het Lommelse D&A architecten bestaande uit 109 appartementen, handelsruimte en een ondergrondse parkeergarage. Ontwikkelaar Ultrium Development streeft met een E-peil 20 naar een bijna-energieneutraal project. Om dat te bereiken, werd onder meer besloten de appartementen uit te rusten met de compacte ventilatie-unit DII, type 275 van Vasco, een unit die gezondheid, comfort én besparing nog meer verenigt.

De Maeskens, op de site van een voormalig en vandaag verloederd schoolterrein in hartje Arendonk, wordt een groen project. “Letterlijk, door het maximale behoud van bomen en planten op de site en de aanleg van veel nieuwe groene ruimte en een parktuin, maar ook figuurlijk, want met een E-peil van 20 wordt De Maeskens een bijna-energieneutraal woonerf dat beantwoordt aan de strengste isolatie- en energienormen”, geeft Jan Van der Henst van Ultrium Development inkijk in de plannen. “Het is een van de eerste E20-projecten op dergelijke schaal in de streek.”

Om De Maeskens, dat ook een ondergrondse garage krijgt, zo duurzaam en toekomstgericht te maken, gebruikt de ontwikkelaar in het project naar eigen zeggen enkel hoogwaardige materialen en installaties. In het geval van de 9 penthouses en 100 appartementen, die overigens verdeeld zijn over 5 residenties, zijn dat onder meer superzuinige warmtepompen, private zonnepanelen, duurzame vloerverwarming en vloerkoeling en een uitgebalanceerd ventilatiesysteem type D. “Voor dat laatste kozen we in elk van de woongelegenheden voor de compacte ventilatie-unit DII, type 275 van Vasco, een ventilatie-unit die gezondheid, comfort én besparing nog meer verenigt”, aldus Jan Van der Henst.


Warmteterugwinning

“De DII 275, is met zijn in te stellen capaciteit van 185 tot 275 m³ per uur dé oplossing voor appartementen en compacte woningbouw, bij nieuwbouw, zoals in dit geval, maar ook in renovatieprojecten”, vult Marc Achten, Presales Manager bij Vasco, aan. “Met een gewicht van 23 kg is de unit een absoluut lichtgewicht in zijn klasse en is er slechts één persoon nodig om hem te installeren. Dat kan door zijn innovatieve design trouwens zowel tegen de wand als tegen het plafond. Maar ook inbouwen in een wandkast is door de geringe breedte van 592 mm een optie.”

Wat de DII 275 zo duurzaam maakt, is volgens Marc Achten vooral de ingebouwde warmtewisselaar. “Die zorgt voor een efficiënte warmteterugwinning, wat het appartement of de woning bijzonder energiezuinig maakt en zorgt voor een aanzienlijke EPB-reductie.”


Fluisterstille werking

Naast de grootte, het design en het rendement, zijn ook de fluisterstille werking, het feit dat de unit zorgt voor een bijzonder gezond binnenklimaat en het gebruikerscomfort troeven waarmee de DII 275 kan uitpakken. “De DII 275 heeft ultrazuinige gelijkstroomventilatoren waarvan het geluid tot een absoluut minimum werd beperkt”, legt Marc Achten uit. “De innovatieve antibacteriële filters garanderen dan weer dat de lucht die binnenkomt gevrijwaard wordt van pollen, stuifmeel en fijnstof en dus niet alleen vers maar ook schoon en zuiver is. De DII 275 is daarnaast ook eenvoudig te reinigen, heeft standaard een draadloze bediening met drie standen en een timerfunctie, vraaggestuurde regeling via optionele CO2- of vochtsensoren, externe aansturing voor domotica, vorstbeveiliging door periodieke onbalans en een volledige by-pass. Via ledindicatoren geeft het systeem ook feedback aan de gebruiker”, somt Marc Achten op.


Ook kanalen en inregelventielen van Vasco

In het project worden ook de flexibele EasyFlow-kanalen en Smiley 2.0-inregelventielen van Vasco gebruikt. “In samenspraak met studiebureau Thermo-Service uit Wilrijk werd het EasyFlow-kanalensysteem zo berekend dat het net als de units amper geluid maakt. Ook de ventielen hebben een geluiddempende werking.”

Volgens Marc Achten is De Maeskens andermaal een project waarin Vasco toont hoe het bedrijf het verschil maakt met de concurrentie. “Net als in elk project leveren wij ook in De Maeskens weer maatwerk. Wij benaderen het gegeven ventilatie daarbij altijd systematisch: wij leveren niet gewoon zomaar onze units af, maar hechten veel waarde aan het delen van info met de bouwheer en de betrokken architect en studiebureaus. Én aan een goede prijs-kwaliteitverhouding. Telkens opnieuw”, besluit hij.

Deel dit artikel:
Onze partners