Met innovatieve technologieën een slimme stad bouwen

Antwerpen besliste om samen met Imec en haar inwoners een Slimme Zone uit te bouwen in de levendige wijk Sint-Andries. Het doel: testen en evalueren hoe technologie de stad aangenamer, veiliger en duurzamer kan maken. De geteste innovaties kunnen later in de hele stad worden gebruikt. Deze experimentele zone van de stad van morgen bestaat uit een tiental projecten zoals het beheer van digitale schermen en verkeerslichten en ... openbare verlichting.

De stad veiliger en aangenamer maken

Het concrete idee van de Slimme Zone? De stad veiliger en aangenamer maken met slimme camera's en detectoren die allemaal met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen mensen veiliger de straat oversteken en worden de pleinen energiezuinig verlicht op basis van de reële behoeften van de gebruikers.

De stad Antwerpen beseft maar al te goed dat AAN-UITverlichting is voorbijgestreefd. Dankzij de huidige technologieën kan verlichting intelligent en dynamisch worden beheerd.

Schréder is trots aan dit project te hebben meegewerkt met de SHUFFLE- en PIANO-armaturen, die allemaal zijn uitgerust met modules voor beheer op afstand.

Pleinen zijn plaatsen in de openbare ruimte waar wordt geleefd: mensen kunnen er zich ontspannen en elkaar ontmoeten. Daarom moeten ze ’s avonds worden verlicht. Het is belangrijk om die verlichting slim te beheren, alleen al om de lichtvervuiling en het onnodige energieverbruik te verminderen.


Met detectoren en camera's alleen op basis van gebruik verlichten

Het doel van de stad: de Sint-Andriesplaats en zijn basketbalveld verlichten op maat van de gebruikers.

De SHUFFLE-armaturen op het plein zijn uitgerust met:

  • Een 360°-verlichtingsmodule met warme witte leds,
  • Een rood-groene lichtring
  • Een IoT-module voor beheer op afstand

Daarnaast werden op het plein bewegings- en geluidsmelders, weersensoren en slimme camera's geïnstalleerd.

De detectoren en camera’s op het plein sturen in realtime een massa informatie naar het WorldWide Streams (WWS)-platform, ontwikkeld door Nokia Bell Labs. Imec op zijn beurt ontwikkelde een regelmotor die alle logica van het systeem bevat. Op basis van de informatie die het WWS-platform ontvangt, bepaalt de rule engine onmiddellijk welke actie de verlichting moet uitvoeren:

  • Wanneer het basketbalveld niet wordt gebruikt, worden de SHUFFLE gedimd. Zodra mensen beginnen te spelen, sturen de bewegings- en geluidssensoren een signaal dat de SHUFFLE automatisch op volle sterkte doet branden.
  • Ook wanneer de camera's zien dat iemand het plein oversteekt, stijgt de lichtsterkte onmiddellijk naar 100%.
  • Wanneer de weersensoren een slechte zichtbaarheid voorspellen omdat het gaat regenen of sneeuwen, springt de kleur van de lichtring van groen naar rood om de inwoners te waarschuwen. Om de zichtbaarheid te verbeteren, gaat het licht ook dan maximaal branden.
     

Verlichting die zich aanpast aan het type gebruiker

In de straten rond het plein werden 39 PIANO geplaatst. Elk voorzien van 32 neutrale witte leds en uitgerust met het DALI-beheersysteem. Elke armatuur heeft ook een IoT-beheermodule. De bewegingsmelders die aan het verlichtingssysteem zijn gekoppeld, bepalen de juiste lichtsterkte. Ook microfoons werden in de straten geïnstalleerd. Wanneer ze ongewone geluiden opvangen, begint de verlichting op maximale sterkte te branden.

Geert van Batenburg, FAE & Engineering Manager: "Schréder ontwikkelt elke dag verlichting die het leven van inwoners gemakkelijker maakt en steden duurzamer maakt. Als field engineer is het heel motiverend om aan multidisciplinaire groepen deel te nemen waarin ook inwoners zitten. Zo kunnen we onze klanten helpen om innovatieve projecten met geavanceerde technologie te implementeren."

Bron: Schréder

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage