Met zink afgewerkt huis wordt met bewoners mee oud

Op verzoek van de bewoners ontwierp Architectenbureau PCP een huis “om in oud te worden” in Genk. Het resultaat is een duurzame woning die qua concept, vormgeving en materiaalkeuze afgestemd is op de wensen en noden van de bewoners nu en in de toekomst. Er werd voor zink gekozen voor de gevel- en dakafwerking omdat het materiaal bijna geen onderhoud nodig heeft en het door de natuurlijke evolutie van het patina mooi oud wordt met de tijd.
Op verzoek van de bewoners ontwierp Architectenbureau PCP in Genk een huis “om in oud te worden”. Het resultaat is een duurzame woning die qua concept, vormgeving en materiaalkeuze afgestemd is op de wensen en noden van de bewoners nu en in de toekomst. Er werd voor zink gekozen voor de gevel- en dakafwerking omdat het materiaal bijna geen onderhoud nodig heeft en het door de natuurlijke evolutie van het patina mooi oud wordt met de tijd. Naast Architectenbureau PCP was ook de aannemer en zinkspecialist Karel Van Vlierbergen betrokken bij het project.
Levenslang wonen

Architect Jochen Kerkhofs van Architectenbureau PCP nam de opdracht aan een huis te ontwerpen dat “levenslang wonen” mogelijk maakt door afgestemd te zijn op de veranderende behoeftes van de bewoners. Er werd daarom besloten om niet in de hoogte te bouwen, maar eerder in de breedte. Zowel de primaire (woonkamer, keuken en slaapkamers) als de secundaire woonfuncties (toilet, bureau …) zijn voorzien op het gelijkvloers om eventuele toekomstige hulpbehoevendheid te kunnen opvangen. De woning bestaat voornamelijk uit drie grote horizontale volumes: een daggedeelte (keuken, leefruimte, bergingen…), een nachtgedeelte (slaapkamers, badkamers, wasruimte…) en een inkom met erbovenop een extra aparte woonkamer of ontspanningsruimte. Voor een optimaal rendement werden deze volumes ingeplant rond een ruime binnenkoer met vijver. Alle volumes werden volledig afgewerkt met grote ramen opdat de zon de hele dag vrij spel zou hebben.

Zink en thermowood beuk hand in hand

De bewoners wensten uitdrukkelijk om de volumes voor het nacht- en daggedeelte daadwerkelijk als grote, afzonderlijke delen te percipiëren. Daardoor kwam het gebruik van zink in beeld. Zink is immers een materiaal dat als afwerking zowel op het dak als de gevel geplaatst kan worden en zo twee grote, gelijke delen kon vormen. Als extra accent werd gekozen om het derde, verbindende gedeelte, namelijk de inkom annex logeerkamer, te bekleden met thermowoodbeuk. De typisch bruine kleur van beuk werkt verzachtend in combinatie met de zinken bekleding, zodat de hele constructie rust en kalmte uitstraalt.

Het natuurlijke bouwmateriaal zink heeft bovendien bijna geen onderhoud nodig en verkleurt met de tijd, doordat zink in contact met de buitenlucht een natuurlijke beschermende patina opbouwt.  Op die manier wordt het huis dus letterlijk met de bewoners mee oud.
VMZ Staande naad

VMZINC biedt ettelijke mogelijkheden om een gevel of dak in zink te bekleden. Enerzijds kan men kiezen uit zes verschillende tinten: natuurlijk VMZINC (glanzend en evolueert naar half-mat grijs), QUARTZ-ZINC (geprepatineerd fluweelgrijs), ANTHRA-ZINC (donkergrijs), en 3 PIGMENTO-kleuren (rood, groen en blauw). Anderzijds kan men ook kiezen uit verschillende systemen, al naargelang de gevel modern, uitdagend of gedurfd, industrieel of traditioneel moet ogen. Bij dit project werd gekozen voor VMZ Staande naad.

Met VMZ Staande naad kunnen zowel gevel als dak (vlak of gebogen) bekleed worden om zo een strak esthetisch geheel te bekomen. Zowel horizontale als verticale plaatsing zijn mogelijk met VMZ Staande naad. Men kan dankzij verschillende baanbreedtes en de keuze uit alle zes tinten een spel van lijnen en kleuren creëren. VMZ Staande naad kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie worden toegepast. 

Architect Kerkhofs koos voor VMZ Staande naad omdat hij dezelfde look en feel wilde doortrekken van het dak naar de gevel. Door de VMZ Staande naad horizontaal te plaatsen werden de beoogde langgerekte volumes nog eens extra geaccentueerd. Alle knooppunten, zoals ingebouwde goten, scherpe nok van het dak, afwerking rond ramen en deuren plus het samenkomen van hout en zink op bepaalde plaatsen, werden vakkundig uitgevoerd.

Deel dit artikel:
Onze partners