Metamorfose van Hasselts postsorteercentrum naar Curia Center van Urban Dots Studio

In november wordt aan het Hasseltse station Curia Center opgeleverd. Urban Dots Studio nam het oude postsorteercentrum daarvoor onder handen, wat resulteerde in een verbouwing van het bestaande sorteercentrum in combinatie met een optopbouw van 3 bouwlagen. Alle lagen moeten gaan dienen als kantoorruimte, buiten de bovenste verdieping die eventueel kan worden ingericht voor twee lofts. Op het gelijkvloers is ruimte voorzien voor een horecazaak.
In november wordt aan het Hasseltse station Curia Center opgeleverd. Urban Dots Studio nam het oude postsorteercentrum daarvoor onder handen, wat resulteerde in een verbouwing van het bestaande sorteercentrum in combinatie met een optopbouw van 3 bouwlagen. Alle lagen moeten gaan dienen als kantoorruimte, buiten de bovenste verdieping die eventueel kan worden ingericht voor twee lofts. Op het gelijkvloers is ruimte voorzien voor een horecazaak.Met een totale gevellengte van 70m is dit gebouw beeldbepalend in de momenteel wat verkommerde omgeving van het station. Urban Dots Studio koos er desondanks voor het gebouw in de bedden in die stationsomgeving. Het gevelpatroon refereert daarbij naar de kortere gevels in de omgeving, naast de kleuren en texturen. Ondanks zijn grote volume zijn er duidelijk verschillende onderdelen in het ontwerp aanwezig waarvan men de verschillende functies kan aflezen.


    
Stimulans voor de stationsomgeving

De uitdaging voor dit project was het maximaliseren van het bouwvolume tot een drempel die technisch en sociaal aanvaardbaar blijft. De bestaande betonnen constructie is deels verstevigd en verzwaard. De impact op de omgeving moet daarbij positief zijn en een stimulans worden om de verdere omgeving aan te pakken. Op die manier kan de hele straat, van op de grote markt tot aan het nieuwe gerechtsgebouw, een nieuw elan krijgen.

   


Het uitgangspunt voor het Curia Center was daarbij een gebouw ontwerpen dat met een vernieuwde look geen hinderlijke sporen van een verleden of een verbouwingsproject in zich draagt. Het project wil flexibel zijn van opzet zodat verschillende functies mogelijk zijn, zowel in bouwfase als na oplevering. Urban Dots Studio is ervan overtuigd dat het een nieuwe uitstraling heeft gecreëerd die de nieuwe gebruikers kunnen aanwenden om hun kantoor of product te profileren naar de buitenwereld.
De gevelbekleding van de nieuwbouw is bijzonder door het gebruik van enerzijds het gevelsysteem van Vandersande E-brick en anderzijds de grote verlijmde panelen van Eternit. De bestaande fundering is versterkt door middel van een heel aantal micropalen. Gezien de zeer beperkte ruimte op de Bampslaan is ook de werkvoorbereiding en systematische uitvoering van de werken door de aannemer van cruciaal belang.

Nog voor de aanvang van de bouwwerken haalde Architectura Ruben Hermans van Urban Dots Studio voor de camera om de plannen voor het Curia Center uit de doeken te doen.Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage