Michel Desvigne ontwerpt groenaanleg Kanaalsite Wijnegem (5)

In onze laatste aflevering rond het Kanaalproject langsheen het Albertkanaal nemen we u mee naar het ontwerp voor de landschapsaanleg van de site, een ontwerp van Michel Desvigne. Deze tracht de leefbaarheid van de site te verhogen met een doordachte landschapsarchitectuur.

In onze laatste aflevering rond het Kanaalproject langsheen het Albertkanaal nemen we u mee naar het ontwerp voor de landschapsaanleg van de site, een ontwerp van Michel Desvigne. Deze tracht de leefbaarheid van de site te verhogen met een doordachte landschapsarchitectuur.

 


Groen als tegengewicht voor massiviteit

Het strakke, brede Albertkanaal verleende niet alleen zijn naam aan de Kanaalsite, het is ook een ankerpunt voor de mensen die er zullen wonen en werken. Het landschap op de hele site is trapsgewijs opgebouwd. Tussen de Stokerijstraat tot de Toren van Beel is er een hoogteverschil van 1,8 m. Daardoor is er toegang vanaf het Albertkanaal tot de site via het hooggelegen binnenplein tussen de Toren en het restaurant.


 

 


De Kanaalsite is echter vooral sterk getekend door zijn kolossale silo's en massieve gebouwen. Om een rustgevende woon- en werksfeer te scheppen wordt het industriële karakter verzacht door een doordacht plan voor de groenaanleg. In zijn landschapsplan tracht Michel Desvigne dan ook woningen, ateliers, kantoor- en expositieruimtes te integreren in een coherent geheel en hierbij een atmosfeer van verbondenheid te creëren.

 




Privacy creëren

Rond de woningen komen kleine bosaanplantingen en weides die de privacy van de bewoners dienen te beschermen. Door middel van hoogstammige beuken en haagbeuken met een natuurlijke ondergroei van varens, mossen en kleine woudbloemen tracht de ontwerper de natuur van de Schijnvallei als het ware over te brengen naar de voormalige industriële site.


 

Een eenvoudige, transparante schutting tenslotte omsluit het geheel van de site. Enkele bomen breken uit de site en komen op het kasseien voetpad.



Traject met boomgaarden

Talrijke wegen in neutraal, aardekleurig beton, vormen een aangeschakeld traject  doorheen de site richting het Albertkanaal. Ze worden afgewisseld met kleine boomgaarden die als levendige ontmoetingsplaatsen dienst doen.

 


Secret garden

Naast de Vervoordt Foundation wordt een "secret garden" aangelegd: een beplant dakterras dat boven de kade hangt en vrij uitzicht biedt over het kanaal en de bossen aan de overkant. Een grote waterpartij omgeeft de artistieke installatie van Anish Kapoor  en promoveert deze plek tot centrale plaats van de Kanaalsite.





 

Deel dit artikel:

Onze partners