Mies van der Rohe-Award 2013 naar Henning Larsen en Olafur Eliasson

De Mies van der Rohe Award 2013 gaat dit jaar naar het concertgebouw Harpa in Reykjavik, IJsland. Het internationale architectenbureau Henning Larsen, in samenwerking met kunstenaar Olafur Eliasson strijkt de eer op. De Belgische bureaus Robbrecht & Daem en Marie-Josée Van Hee grijpen als finalist met de Gentse stadshal net naast de prijs.
De Prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur, de Mies van der Rohe Award, gaat dit jaar naar het concertgebouw Harpa in Reykjavik, IJsland. Het internationale architectenbureau Henning Larsen, in samenwerking met kunstenaar Olafur Eliasson strijkt de eer op. De Belgischebureaus Robbrecht & Daem en Marie-Josée Van Hee grijpen als finalist met de Gentse stadshal net naast de prijs.
 

Het winnend ontwerp voor het concertgebouw Harpa van het internationaal bureau Henning Larsen en kunstenaar Olafur Eliasson.


Het Harpa concertgebouw stijgt daarbij uit boven vier andere finalisten, waaronder dus de geprezen (én verguisde) Gentse ‘schapenstal’ en levert het winnende bureau een prijs op van 60.000euro. Daarmee vergaart het project, dat is vormgegeven met transparant en geschilderd glas en zo de omliggende haven van Reykjavik van prachtige reflecties voorziet, wereldwijde roem.


 Robbrecht&Daem en Marie-Josée Van Hee blijven met hun ontwerp voor de Gentse stadshal steken op een finalistenplaats. (Foto: Tim Van de Velde) 


Robbrecht&Daem en Marie-Josée Van Hee mogen dan officieel de mindere goden zijn, ze verkeren in elk geval in goed gezelschap. Bjarke Ingels Group kon de nominatie als finalist evenmin verzilveren met het project Superkilen in Kopenhagen. Jurgen Mayer strandde eveneens als finalist met zijn Metropol Parasol in Sevilla, Spanje, en ook Aires Mateus Arquitectos greep met het House for Elderly People in Alcácer do Sal in Portugal naast de prijzen. Het is overigens niet de eerste keer dat een Belgisch bureau bij de finalisten zit. In 2011 dong Martine De Maeseneer in 2011 mee naar de Mies van der Rohe Award met het Bronks Jeugdtheater en in 2003 was Xaveer de Geyter op zoek naar de overwinning met het project Chassé Park Appartementen in Breda.

    

 

 
    
Moeten het eveneens stellen met een plaats als finalist: de projecten van Bjarke Ingels Group (b.), Jurgen Mayer (m.) en Aires Mateus (o.)


Verder reikt de wedstrijdjury dit jaar ook nog een award uit voor de beste opkomende architect aan María Langarita en Victor Navarro voor de Red Bull Music Academy. Daarbij vulden ze een groot magazijn met geïmproviseerde hutjes die kleine studiootjes vormden voor beginnende muzikanten. Deze award en de hoofdprijs zullen op 6 juni tijdens een ceremonie worden uitgereikt in het Mies van der Rohe-paviljoen in Barcelona.De 'Emerging Architect Special Mention award' gaat naar María Langarita en Victor Navarro voor het ontwerp van de Red Bull Music Academy'

Deel dit artikel:

Onze partners