Milaan plant nieuw bos aan in de lucht

Bosco Verticale, dat is de naam van het residentiële ontwikkelingsproject in Milaan dat zijn eigen stadsbos krijgt. In de twee torens, van 110 en 76 meter hoog, worden 20.000 planten geïntegreerd. Zo zullen ze het eerste verticale bos vormen in een van Europa’s meest vervuilde steden.  

De ontwerpers van Boeri Studio creëren met dit project een nieuwe standaard voor duurzame huisvesting en herdefiniëren zo de relatie tussen natuur en standsomgeving. De firma’s Hines en Arup zorgen voor de verdere ontwikkeling, met behulp van de structurele en geotechnische ontwerpen en tal van studies op vlak van o.a. akoestiek, vibraties, geluid en stabiliteit. Enkele geavanceerde oplossingen inzake stabiliteit en bodemisolatie zorgen ervoor dat de effecten voor twee bestaande spoorwegtunnels onder de site beperkt bleven.

Van de compacte tweeslaapkamerappartenementen tot penthouses en duplexappartementen, de belangrijkste kenmerken van de torens zijn de balkonnen. Deze steken 3,35m uit om al dat groen te kunnen dragen: 900 bomen tussen de 3 en 6 meter hoog, alsook 5.000 struiken en 11.000 bloemen en planten op de terrassen tot 27 verdiepingen hoog.

De gebouwen zorgen voor een nieuwe biologische habitat in een totale oppervlakte van 40.000m2. De ontwerpers gaan op die manier in op de uitdaging om de toenemende vervuiling van Milaan tegen te gaan en willen met dit project een inspiratie zijn voor een nog grotere biodiversiteit in de stad. De bomen en planten produceren zuurstof en vochtigheid, absorberen CO2 en neutraliseren stofdeeltjes, wat een positief effect heeft op het milieu. Het design bevat ook photovoltaïsche energiesystemen zodat ze voor een stuk zelf hun energie kunnen opwekken.

Het Bosco Verticale gebouw maakt deel uit van het Porta Nuova Isola complex. Dat project omvat de herontwikkeling van een historische site op een plaats die ingenomen wordt door vnl. lichte industrie en ambachten. Het nieuwe residentiële gebied bestaat uit 5 hoofdgebouwen bestemd voor openbaar, residentieel en commercieel gebruik en drie ondergrondse parkingniveaus.

Investeerders van dit project zijn onder meer Coima XXI, Domo Media en Hines European Development Fund. De ontwikkeling zal een nieuwe groene zone inluiden in de stad. Het gebouw zal tegen eind 2014 klaar zijn voor gebruik. 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage