Milieuheld aroTHERM plus verwarmt, koelt (in optie) en zorgt tegelijk voor warm water

De sleutel tot succes van duurzame technologie? Vandaag denken aan morgen. En ook Vaillant zet hierin een belangrijke stap met de nieuwe aroTHERM plus lucht/water-warmtepomp met monobloc-technologie. Deze drie-in-één-oplossing zorgt voor verwarming, koeling en warm water tegelijk. Dankzij de hogere vertrekwatertemperatuur is het systeem niet enkel geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie van bestaande woningen.

De prestaties van deze warmtepomp zijn grotendeels vergelijkbaar met die van systemen op fossiele brandstoffen. Dankzij een vertrekwatertemperatuur tot 75 °C kan de aroTHERM plus worden gebruikt als warmtepomp in combinatie met radiatoren. De pomp werkt in monovalente modus (zonder elektrische bijverwarming) bij een verwarmingstemperatuur van 65 °C en een buitentemperatuur van -10 °C. Hierdoor kan het systeem gebruikt worden in eengezinswoningen, in alle klimaatzones. De aanbevolen maximum vertrekwatertemperatuur bedraagt 55° (ook in het kader van premies).

Energie-efficiëntie

Met een COP (A7/W35) van maximaal 5,4 is de aroTHERM plus ook energie-efficiënt. Het systeem verbruikt ruim 10% minder energie dan vergelijkbare lucht/water-warmtepompen. De aroTHERM plus kan ook worden gecombineerd met fotovoltaïsche systemen.

Compacte grootte

De compacte warmtepomp wordt buiten geïnstalleerd en kan gecombineerd worden met een uniTOWER plus hydraulische toren of een hydraulische module VWZ MEH 97/6. Dankzij de hoge vertrekwatertemperatuur heeft de eindgebruiker geen elektrische bijverwarming nodig voor de bescherming tegen legionella. Bovendien kan de temperatuur van de boiler tot 70 °C bedragen. Bij deze sanitair warmwatertemperatuur en met zijn opslagcapaciteit van 190 liter levert de uniTOWER plus voldoende warm water voor een gezin van vijf.

Dankzij de compacte afmetingen spaart de klant kostbare ruimte uit. De warmtepomp, zo groot als een koelkast, kan zo als systeem dienen voor nieuwbouw.

Warm water en koeling

Is er meer warm water nodig? Dan kan de aroTHERM plus gecombineerd worden met een VWL MEH 97/6 hydraulische module en een brede waaier van grote warmwaterboilers voor warmtepompen (van 200 tot 2.00 liter). Door de hoge vertrektemperatuur heeft dezelfde boiler toch een hogere uitvoercapaciteit. Daarnaast biedt de warmtepomp ook bescherming tegen legionella.

Ook actieve koeling kan optioneel geactiveerd worden, als de installatie hierop ontworpen is.

Flexibele installatie in één dag

Met behulp van een goede voorbereiding kan de installatie van de aroTHERM plus en uniTOWER plus in één dag uitgevoerd worden. Dankzij het split mounting concept kan de hydraulische toren razendsnel gedemonteerd worden voor installatie op moeilijk te bereiken locaties. De montage en inbedrijfstelling van het systeem kunnen vervolgens door één installateur worden uitgevoerd.

De installatie is identiek aan die van de 'gewone' gaswandketel. Er zijn geen koeltechnische handelingen nodig tijdens de installatie en opstart. De aroTHERM plus monobloc kan zowel op de vloer, aan de wand als op een plat dag met hoge stabiliteit (beton) geïnstalleerd worden.

Bron: Vaillant
Deel dit artikel:
Onze partners