Modern ontwerp met veel lichtinval siert het project D-One

In mei 2016 zal het nieuwe project D-One op de hoek van de Engelse Wandeling en de Dumolinlaan in Kortrijk helemaal klaar zijn. Goedefroo & Goedefroo ontwierp het moderne gebouw zo flexibel en energiezuinig mogelijk. In totaal is het nieuwe kantorencomplex 2400m2 groot.

Afhellend terrein

De grootste uitdaging voor de architecten zat in het afhellend terrein en de integratie van het gebouw in de omgeving. Om dit probleem te omzeilen en plaats te maken voor een parking onder het gebouw kozen de ontwerpers om het volume op te tillen. Het gelijkvloerse parkeerniveau is ontworpen als een soort tapijt onder de constructie: het lijnenpatroon maakt de parking fraaier, wat het binnenrijden plezieriger maakt.

 

Oriëntatie

De architecten hebben rekening gehouden met de oriëntatie en de parameters van de omgeving: het volume volgt de naastliggende straat waardoor er een knik ontstaat in het ontwerp. De noordgevel van D-One is volledig beglaasd, terwijl de zuidgevel teruggetrokken is.  De zuidgevel heeft ook overhangende terrassen om opwarming te beperken. Een gordijngevelsysteem met een vergrote afdekklap omringt het geheel en geeft het ontwerp een eigen, uniforme look.

 

Energiezuinig

Om het energieverbruik in te dammen is er handig gebruik gemaakt van het daglicht en lichte bouwmaterialen. Dankzij de uitstekende isolatiewaarden, de oriëntatie van het gebouw en een nachtventilatiesysteem is er ook quasi geen actieve koeling nodig tijdens de zomers. Het gebouw beantwoordt ten slotte aan de E60-eisen en de strengste normering qua brandklasse.

 

Flexibibiliteit

Zoals eerder al werd aangehaald, hebben de ontwerpers sterk ingezet op flexibiliteit. De ligging van het gebouw bij de E17 Rijsel-Gent-Antwerpen en de E403 Doornik-Brugge is an sich al zeer aantrekkelijk. De open structuur van de kantoorruimtes zorgt er echter ook voor dat elke onderneming zijn kantoor helemaal naar wens kan inrichten. De kantoorruimtes zelf zullen vanaf 200m2 aangeboden worden.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners