Moderne parel in het hart van historisch Brugge

In een historische stad als Brugge is het ontwerp van een stedelijk congrescentrum met auditorium en vergaderzalen een precaire zaak. Het architectenteam Eduardo Souto de Moura en META architectuurbureau leverde het imposante project af. Hunter Douglas Architectural mocht het stalen binnenplafond en aluminium buitenplafond leveren.

De ontwerpers kozen voor een Multipaneel 30BD plafond, dat zowel functioneel als esthetisch is. Daarnaast bieden de lamellen van het plafond de bezoeker ook binnen het gebouw richting en houvast.

De voorganger van de huidige beurshal in Brugge werd in 1966 opgetrokken als een tijdelijke constructie. Omdat het gebouw eigenllijk al een aantal jaren niet meer aan de eisen van de stad Brugge voldeed, werd besloten een nieuw beurs- en congrescentrum te bouwen: het BMCC met een prijskaartje van 40 miljoen euro.

 

In harmonie met de historische omgeving

Op het eerste gezicht oogt het BMCC door haar rechthoekige vormen imposant en modern, bijna futuristisch. Wie echter inzoomt, ziet wel degelijk overeenkomsten met de historische binnenstad om het gebouw heen. De massieve roodruine bakstenen kolommen geven het gebouw een robuuste, massieve verschijningsvorm, afgestemd op het kleurenpalet van de stad: een knipoog naar het historische Brugge.

Behalve de beurshal zelf, zijn er vergaderfaciliteiten met acht vergaderzalen, een cateringruimte van 650 vierkante meter en aangrenzend terras mét uitzicht op de torens van Brugge. Ook het opsplitsbaar auditorium met inschuifbare tribune en plaats voor 500 bezoekers oogt modern. Verder is er ondergronds plaats voor 124 auto’s en 200 fietsen.

 

Op een subtiele manier richting geven

Ook binnen het beurscentrum is alles erop gericht om een bijzondere indruk achter te laten op de bezoeker. Architect Eric Soors van Meta Architectuurbureau legt uit wat de gedachte erachter is. “Het is een gebouw met twee functies: een beurshal en een congrescentrum, waarbij het belangrijk was dat de mensen uitgenodigd worden om een kijkje te nemen in dit gebouw, dat zo’n prominente plek inneemt in het oude stadscentrum van Brugge.”

Het Multipaneel plafond van Hunter Douglas Architectural was hierbij een logische invulling, aldus Soors. “Uiteindelijk hebben we voor een lineair plafond gekozen omdat dit op een subtiele manier richting geeft aan de ruimte. Ook de integratie met de gekozen LED-verlichting kon met dit plafond op elegante wijze vormgegeven worden. Door lijnen te gebruiken en niet voor -bijvoorbeeld- een rasterplafond te kiezen, hebben we bovendien de esthetiek van het gebouw voort kunnen zetten. De lijnen in het plafond wijzen in de richting van de voorgevel van het gebouw: het focuspunt van het ontwerp.”

 

Functionaliteit en esthetiek

Voor het binnenplafond is er gekozen voor een custom aanpak van het ontwerp. Soors: “Er zijn de helft minder lamellen gebruikt, waardoor het plafond open is. Dit was nodig voor de luchtbehandelingsinstallatie in het plenum, hiervoor was minimaal 70 procent openheid van het plafond gewenst. Dit konden we met dit product eenvoudig bereiken door telkens één lamel te verwijderen.”

Wat betreft het uiterlijk van een binnenplafond is Soors van mening dat het een belangrijk, doch vaak wat ondergeschikt onderdeel in een ontwerp is. Ten onrechte, zo zegt Soors: “Juist het binnenplafond biedt mogelijkheden om een ruimte op subtiele wijze te begrenzen en techniek te huisvesten. Dat laatste onderdeel is de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden en bevordert het comfort in een ruimte. Daarom is het belangrijk om daar heel goed over na te denken.”

Bij de keuze voor het binnenplafond zijn de ontwerpers voor een combinatie tussen esthetisch, strakke lijnen en pragmatische functionaliteit gegaan. Volgens Soors was het gebruikte 30BD plafond hét systeem dat dit het best combineerde: “Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt binnenplafond streef je naar een zo ideaal mogelijk design dat alle parameters op het gebied van - onder anderen - techniek, materiaal, veiligheid, kleur en natuurlijk esthetiek combineert. Het 30BD plafond was voor ons, voor dit project, het plafond dat al onze criteria op de juiste wijze bij elkaar bracht.”

Bron: Hunter Douglas

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage