Monumentale renovatie voor Antwerps herenhuis dankzij POOT architectuur

Hoewel POOT architectuur zich steeds meer op projecten van een zeker schaalniveau richt, kan een uitdagende renovatie van een privéwoning Sarah Poot en haar team toch nog over de streep trekken. Zoals in het geval van deze renovatie van een 19de-eeuws herenhuis in het centrum van Antwerpen. Daarbij lag de nadruk op het behoud van de monumentaliteit van het pand. Ook de instroom van zonlicht was bepalend voor het ontwerp.

Dat de leefruimte van het imposante herenhuis zich over twee verdiepingen uitstrekt, was een bewuste keuze. “Omdat het een heel groot huis is, vond ik de woonkamer op het gelijkvloers in verhouding nogal klein. Beneden voelde je bovendien de volledige breedte van het pand niet”, vertelt Sarah Poot, zaakvoerster van POOT architectuur. “Daarom kozen we voor een extra living op de eerste verdieping. De hoge plafonds daar doen je de rijkelijkheid van het gebouw ervaren.”

Ongeacht de monumentale buitentrap uit travertijn die de grandeur van het pand in de tuin weerspiegelt, blijft ook de buitenruimte in vergelijking met het huis relatief klein. Als compensatie voorziet het Antwerpse architectenbureau er dan ook meerdere terrassen. “In totaal komen er drie terrassen op verschillende niveaus in het gebouw”, licht Poot toe. “Op de bovenste verdieping voegden we naast de ouderlijke slaapkamer een dakterras toe, dat als kers op de taart een prachtig uitzicht biedt op het nieuwe provinciehuis van Antwerpen.”

 

Voldoende zonlicht

Omdat de eigenaars zoveel mogelijk bestaande elementen wilden behouden, bracht POOT architectuur amper veranderingen aan de indeling van het pand aan. De bestaande achterbouw, die oorspronkelijk het zonlicht blokkeerde, is echter wél in een nieuw jasje gestoken met respect voor de bestaande architectuur. “De nieuwe achterbouw heeft bijvoorbeeld enorm hoge ramen. Zo is het keukenraam maar liefst drie meter hoog, een formaat dat we overnamen uit het herenhuis”, zegt Poot. “De gevel is bekleed met stalen panelen met een golfmotief.”

Verder voegt POOT architectuur een badkamer toe op de eerste verdieping die vooral opvalt door haar diagonale lijnen. “Die lijnen zorgen ervoor dat je niet het gevoel hebt dat er een blok tussen de twee kinderkamers staat en zo blijft de oorspronkelijke grootte van de kamer tegelijkertijd behouden”, legt Poot uit. “In de ouderlijke slaapkamer komt eveneens zo’n schuine lijn voor. Dat is ruimtelijk interessant om een eventuele zithoek in onder te brengen, maar heeft ook veel met de lichtinval te maken.”

Dat er voldoende zonlicht zou binnenvallen in het herenhuis was een bepalende factor tijdens de renovatiewerken. Afgezien van de diagonale lijnen en hoge ramen verstrekt het ontwerp eveneens een raamopening langs de trap naar de eerste etage. “De zon valt binnen op de eerste verdieping, terwijl de middelste ruimte op het gelijkvloers net erg donker is. Om dat licht van boven naar beneden te krijgen en tevens de beweging van de trap te kunnen zien, installeerden we dat raam”, legt Poot uit. “De gang bevat ook heel wat authentieke elementen die op deze manier zichtbaar worden vanuit de eetkamer.”

 

Statige kleurkeuze

Om het volledige plaatje te laten kloppen, tekende POOT architectuur ook de interieurvormgeving uit tot in de details. Het meubilair bestaat bijvoorbeeld volledig uit gelakt hout in diepe kleuren voor een statig effect. Die kleurkeuze is overigens afhankelijk van de kamer waarin de meubels zich bevinden. “Iedere ruimte kreeg namelijk zijn eigen hoofdkleur”, zegt Poot. “Verder zijn de plafonds allemaal in een donkere kleur geverfd. De vele littekens vallen daardoor minder op. Bovendien zijn de muren in het herenhuis zodanig hoog dat een donkere plafondkleur mogelijk is.”

Een totaalrenovatie gaat tevens gepaard met een vernieuwing van de technieken, al blijven die behoorlijk lowtech. “Het is moeilijk om in een dergelijke oude woning nieuwe technieken zoals een ventilatiesysteem toe te voegen. Zo’n pand is daar simpelweg niet voor gemaakt”, verantwoordt Poot haar keuze.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage