Mooie en subtiele duurzame architecturale verlichting voor Jubelpark

Een nieuw lichtkleedje zet de architecturale juweeltjes van het Brusselse Jubelpark in de verf en creëert ’s nachts een nieuwe, gezellige, milieuvriendelijke sfeer.

Het Jubelpark met zijn esplanade, tuinen, musea en triomfboog met 3 bogen waar het hele jaar door verschillende evenementen plaatsvinden, is een iconische plek in Brussel. Het park ligt in het hart van de stad tussen de Europese instellingen en is een oase van groen die de Brusselaars enorm waarderen.

 

Nieuw imago

De bestaande verlichting dateerde van de jaren 70. Ze was verouderd en moeilijk te onderhouden en verslond veel energie. Opdrachtgever Beliris wilde een functionele en mooie verlichting die het erfgoed in de verf zet en de openbare ruimte ’s nachts een nieuw imago geeft. Om die doelstellingen te bereiken, koos Beliris samen met studiebureau Studio d’Urbanisme JP Majot en aannemer VSE voor de verlichtingsoplossingen van Schréder BE.

Op basis van de ervaring van Schréder in het opwaarderen van architecturaal erfgoed in de hele wereld, besloot de firma om de verschillende gebouwen en beeldhouwwerken met SCULP-ledschijnwerpers te verlichten.

Om dit uitzonderlijke erfgoed in de verf te zetten zonder overdag het zicht te belemmeren, zijn de compacte en elegante SCULPFLOOD-schijnwerpers subtiel in de gevels geïntegreerd. Omdat de lichtarchitecten de verlichting vanuit een meer architecturaal standpunt bekeken, besloten ze om 2 soorten leds te gebruiken. Om reliëf en diepte te brengen, verlichten SCULPFLOODs met warmwitte leds de gewelven van de bogen en deuren. SCULPFLOODs met koelwitte leds belichten de details van de beelden en de blauwe steen van de zuilen, waardoor de architecturale details beter tot hun recht komen.
 

Stadsverlichting om van de openbare ruimte te genieten

Naast de verlichting van de gebouwen heeft Beliris ook de verlichting van de esplanade aan de halfcirkelvormige zuilengalerij en van de terrassen van de Bordiauhal tot aan de Rotonde herbekeken. Ze kozen voor de SHUFFLE-kolom, een elegant verlichtingstoestel die harmonieus in de omgeving opgaat. De verschillende verlichtingsmodules van de armatuur verspreiden een zacht licht dat voor een veilige en aangename stadsverlichting zorgt. Zo kunnen de inwoners en toeristen zich ‘s avonds in het gezellige park komen ontspannen en genieten van de wandelplek en de tuinen.

Alle verlichting wordt aangestuurd door een centraal beheersysteem dat de armaturen automatisch inschakelt in functie van de seizoenen en de evenementen. Er zijn 2 scenario’s voorzien: 1 's avonds dat de hele site verlicht en een 2de dat ’s nachts en 's ochtends op de wandelaars, fietsers en enkele architecturale elementen is gericht.

Het nieuwe verlichtingssysteem met ledtechnologie:

  • Beperkt de lichtvervuiling maximaal
  • Verblindt de voorbijgangers niet
  • Creëert een gezellige omgeving
  • Vermindert het energieverbruik met 50%
Bron: Schréder
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners