Mosa-tegels geven een strak en luxueus geveldesign aan vernieuwde AD Delhaize

In 2016 renoveerde AD Delhaize zijn vestiging in ’s Gravenwezel. Het gebouw kreeg een volledig nieuwe look. De Mosa-tegels uit de serie Terra Maestricht zorgden mee voor de opvallende uitstraling van de gevels. De strakke voeg van deze tegels voorziet de nieuwe winkel van een duurzaam en hoogwaardig uiterlijk.

De bestaande AD Delhaize in ’s Gravenwezel kon een grondige opfrissing gebruiken. De nieuwe eigenaar deed daarvoor een beroep op Aeen Architecten. Het architectenbureau ontwierp een volledig vernieuwde binnen- en buitenkant van het gebouw. Zo zijn de inkompartij en de voorgevelpartij volledig hertekend. Deze ingreep moest de winkel een ruimere en meer open uitstraling bezorgen. Grote raampartijen geven een frisse inkijk in de winkel.

 

Nieuwe gevelbekleding

“Voor ons was deze opdracht bijzonder interessant”, vindt Mathias Mas van Aeen Architecten. “Omdat we de bestaande voorpartij volledig moesten hertekenen, dienden we grondig rekening te houden met hoe het oude gebouw structureel in elkaar zat. De bestaande buitenschil moest op een geïntegreerde manier aansluiten met de nieuwe volumes met nieuwe gevelbekleding.”

 

Visuele impact

De keuze van de gevelbekleding was uiteraard cruciaal voor de uitstraling van de vernieuwde winkel. Aeen Architecten koos hierbij voor tegels van Mosa. “We werkten eerder al samen met Mosa voor het project ‘Residentie Bareel’ in Kortenberg, en het resultaat daarvan mocht gezien worden”, zegt Mas. “De gevelbekleding moest een frisse uitstraling hebben, met voldoende visuele impact. En omdat de tegels natuurlijk ook tegen een stootje moesten kunnen, zoals bij elk openbaar toegankelijk gebouw.”

De architecten kozen uiteindelijk voor de combinatie van twee Mosa-tegels, beiden uit de serie Terra Maestricht. Het zijn keramische tegels van het formaat 60 x 120 centimeter, enerzijds in koel zwart en anderzijds in warm porseleinwit. “Voor de specifieke uitstraling die we zochten leek een keramische tegel ons de beste keuze. Als geheel hebben ze een robuuste uitstraling.”

 

Betrouwbaarheid, duurzaamheid en kwaliteit

De keuze van de tegels past perfect bij de waarden die het gebouw moest meedragen. Mathias Mas: “Betrouwbaarheid, duurzaamheid en kwaliteit zijn sowieso waarden die we aan elk gebouw dat we verwezenlijken willen verbinden. Aangezien er toch ook een duidelijke overlap is met de waarden die AD Delhaize uitdraagt, is een keramische tegel als gevelbekleding een voor de hand liggende keuze. Als je strakke lijnen wil combineren met een natuurlijk robuust materiaal is een keramische tegel de ideale keuze. De tijdloze kleuren die Mosa ter beschikking heeft zijn een ideale aanvulling hierop.”

 

Contrast

De kleurenkeuze werd gemaakt op basis van aangeleverde stalen. “We hebben voor het hoogst mogelijk contrast gekozen tussen de twee tegels. Zo bekomen we een echt zwart/wit effect”, zegt Mas. En dat is ook goed te zien in het eindresultaat: het contrast tussen de zwarte en porseleinwitte tegels accentueert de gevels in kwestie, zonder de visuele samenhang van de hele winkel uit het oog te verliezen.

Contrast was belangrijk om het merk AD Delhaize extra in de verf te zetten, aldus Mas: “Voor de winkels van AD Delhaize is er een tendens om het logo met de leeuw erop, in zwart-wit-rood, sterker als merk naar de voorgrond te schuiven. Door grotere monochrome contrasten te gebruiken in de gevelbekleding is dit gemakkelijker te verwezenlijken. Indien er grijstinten gebruikt zouden worden wordt dat veel moeilijker.”

 

Cradle to Cradle

De Terra Maestricht-serie van Mosa bestaat uit Ultragres tegels van pure keramiek. De duurzaamheid ervan is een groot voordeel van de tegels: het gamma is gecertificeerd met het Cradle to Cradle Silver certificaat. De tegels zijn gedeeltelijk samengesteld uit gerecycleerd materiaal, Mosa gebruikt grondstoffen die niet milieubelastend zijn, en bij de productie wordt alleen maar groene stroom uit waterkrachtcentrales gebruikt. Het zijn producten die bovendien goed van pas komen bij buitengevels, omdat de tegels bestand zijn tegen graffiti, brand en vocht.

 

Strakke voeg

Dankzij het vlakke en gerectificeerde karakter is bij de Terra Maestricht-tegels een strakke voeg mogelijk. “Dat getuigt van een hoge afwerkingsgraad. Het geheel krijgt zo een duurzaam en hoogwaardig uiterlijk”, zo verklaart Mas de keuze. De wanden van het winkelpand hebben hierdoor een strak minimalistisch en luxueus design.

 

Detaillering

De gevels zijn verder voorzien van grote lichtlogo’s van Delhaize. “De bevestiging van die logo’s tegen de gevel heeft een specifieke detaillering gevraagd. We moesten op zoek gaan naar de beste oplossing op gebied van stabiliteit, duurzaamheid en gebruiksgenot. Alle partners werden hierbij betrokken”, aldus Mas, die heel tevreden is over het eindresultaat. “De visuele impact van de tegels is volledig volgens de verwachtingen.”

Aeen Architecten werkte voor dit project samen met hoofdaannemer Dilien Metaalwerken uit Houthalen en onderaannemer gevelbekleding Drooghmans Geveltechnieken uit Balen.

Bron: Mosa
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners