Multifunctionele lichtzuilen verlichten en beveiligen het Zuidpark

De geschiedenis van de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen gaat terug tot de 19de eeuw. Toen werden 3 dokken uitgegraven om de Antwerpse haven uit te breiden. In 1969 werden ze gesloten. De zone bleef lang grauw en oninteressant. Maar ondertussen ontwikkelde de omringende wijk Het Zuid zich tot een cultureel, creatief en avant-gardistisch centrum. Om de gedempte Zuiderdokken in Antwerpen ook 's avonds te doen leven, werd de hulp van Schréder BE ingeschakeld.

Het stadsbestuur van Antwerpen vroeg zich jarenlang af hoe ze het grijze parkeerplein kon transformeren tot een nieuwe leefruimte die de bewoners opnieuw met elkaar verbindt en de snel veranderende wijk nieuw leven inblaast.

Waar mensen zich goed voelen

In september 2015 besloot de stad om het gebied om te vormen tot een dynamisch groen park. Samen met de Antwerpenaren gaven ze het de naam Zuidpark. De stad wou eerst en vooral een oplossing vinden voor de enorm grote parkeervraag in de wijk. Daarom werden in de eerste fase 2 ondergrondse parkeergarages aangelegd onder de oude dokken. Elke parking heeft een niveau dat voorbehouden is voor fietsen en elektrische wagens. 

Boven de grond werd gestart met de aanleg van een aantrekkelijk recreatiepark. Dat bestaat uit 3 ‘tafels’ die de vormen van de oude dokken (Kooldok, Schippersdok en Steendok) weerspiegelen. Elke tafel heeft zijn eigen karakter. Samen vormen ze 1 grote open ruimte met gras, verschillende soorten beplanting, speeltuinen, een waterbassin, gemeenschappelijke tuinen en sportvelden.

Shuffle

Om de Antwerpenaren ook 's avonds van de nieuwe openbare ruimte te laten genieten, was nieuwe verlichting nodig die geïntegreerd moest worden in het lichtplan van de stad. Dat betekent dat de verlichting het architecturale erfgoed in de kijker moet zetten, zorgen dat mensen zich goed en veilig voelen en tegelijk energie besparen. Antwerpen koos Schréder BE om aan de transformatie van die openbare ruimte mee te werken. Het team van Schréder BE was meteen enthousiast.

"We stellen het enorm op prijs dat we onze verlichtingsexpertise mogen inzetten om een openbare ruimte te transformeren en te doen evolueren. En dat we mogen helpen om gezellige ruimtes te creëren waar mensen zich goed en veilig voelen."
- Steven Hulpiau - Key Manager -

 

De expertise en de vraag naar een veelzijdig systeem overtuigden de stad Antwerpen en haar partners AG Vespa en Fluvius om te kiezen voor de multifunctionele kolom SHUFFLE. Ten eerste omdat de architect verlichting wou met een strak design in de vorm van een zuil. Ten tweede omdat SHUFFLE dankzij de integratie van 180- en 360-gradenmodules in één lichtzuil ook de omringende beplanting, de sport- en recreatiezones en het architecturale erfgoed in het licht zet, en veel verder gaat dan eenvoudige openbare verlichting. Zo helpt SHUFFLE om het Zuidpark een gezellige sfeer te geven die aan de verwachtingen van de stad tegemoetkomt en vooral de gebruikers gelukkig maakt.

Op vraag van de Antwerpse politie rustte Schréder ook enkele toepassingen uit met een lange arm. Hierop kunnen ze bewakingscamera's installeren die de dode hoeken beperken. En wordt er aan alle veiligheidseisen voldaan.

Schaalbaar en slim verlichtingssysteem

Binnen het project plaatse de aannemer 204 SHUFFLE's. 

  • Zes lichtzuilen met bewakingscamera's
  • 174 lichtzuilen met een 360°-lichtmodule
  • 24 lichtzuilen met een 360°- en een 180°-lichtmodule
  • Zes lichtzuilen met een 360°- en twee 180°-lichtmodule

Dankzij de Zhaga-D4i-certificering voldoet SHUFFLE ook aan alle eisen om plug-and-play-interoperabiliteit te garanderen tussen de armaturen en randapparatuur zoals connectiviteitsknooppunten. Dat zorgt dat de stad het systeem altijd soepel en schaalbaar kan inzetten. Ook op lange termijn met het oog op Smart City-toepassingen. 

Dankzij de nieuwe inrichting slaagde de stad in haar opzet om een grijs parkeerplein om te vormen tot een gezellige openbare ruimte waar mensen elkaar overdag en 's nachts graag ontmoeten.

Deel dit artikel:
Onze partners