Mundo-a staat in de startblokken

Het licht staat op groen na de goedkeuring van de bouwaanvraag. Dankzij de inbreng van Pixii en VIBE wordt Mundo‑a een schoolvoorbeeld van bio-ecologische passiefbouw.

In het najaar van 2017 zal in Antwerpen het centrum Mundo‑a open gaan, een gemeenschappelijk kantoorgebouw voor actoren werkzaam rond duurzaamheid, milieu,  sociale economie … Het komt in Borgerhout, bij het Ecohuis, op een perceel in erfpacht van de Stad Antwerpen. Vorige week werd een belangrijke stap gezet: de bouwaanvraag werd goedgekeurd. Het licht staat nu dus op groen voor de verwezenlijking van het ontwerp van B-architecten dat het haalde in de architectuurwedstrijd. 

 

Gelijkgezinden onder één dak

Het idee voor Mundo‑a ontstond bij enkele Antwerpse vzw's actief rond duurzaamheid, natuur en milieu. Zij wilden graag verschillende gelijkgezinde verenigingen onder één dak verenigen. Om dit project te verwezenlijken deden ze een beroep op de gespecialiseerde onderneming Ethical Property Europe, die al drie gelijkaardige centra (in Brussel en in Namen) opstartte en beheert.

Mundo-centra bieden meer dan efficiënte kantoor- en vergaderruimtes. Ze vormen een omgeving om contacten te leggen en te onderhouden, en het gezamenlijk adres verhoogt de zichtbaarheid van de afzonderlijke bewoners. Door het delen van gemeenschappelijke ruimtes, materiaal en diensten ontstaat er een werkgemeenschap waar gemakkelijk nieuwe ideeën en inzichten ontstaan.

Onder de initiatiefnemers van Mundo‑a zijn Pixii en VIBE. Mede dankzij hun inbreng zal Mundo‑a een schoolvoorbeeld worden van bio-ecologische passiefbouw. Ook studiebureau Cenergie leverde een belangrijke input naar materiaalgebruik (zo wordt er bv. geen beton en staal gebruikt) en het energieconcept.

 

Groen binnenplein

Tussen het Ecohuis en Mundo‑a komt een groen binnenplein dat ingericht zal worden in de sfeer van een open plek in het bos. Dit Ecoplein blijft plaats bieden aan het terras van het EcoCafé en lokale evenementen als BorgerRio en de jaarlijkse rommelmarkt.

In de loop van de zomer zal een aannemer aangesteld worden. De werken zullen na de zomer van start gaan en één jaar duren. Daarna zal Borgerhout weer een extra troef rijk zijn in termen van tewerkstelling, uitstraling, activiteiten ...

Bron: pixii
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners