MVRDV en Delta Light zetten duurzaam design in de spotlights op Milan Design Week

Op 6 juni stelden MVRDV en Delta Light tijdens Milan Design Week het resultaat van hun intense samenwerking voor: de High Profile-collectie. Een reeks architecturale armaturen die nauwkeurig samengesteld zijn uit de snijresten van aluminium profielen van Delta Light. De ontwerpers van MVRDV keken met scherpe blik naar het productieproces en vonden zowel mogelijkheden als schoonheid in elementen die normaal gesproken als overschot worden beschouwd.

Delta Light ontmoet MVRDV

Het Belgische verlichtingsbedrijf Delta Light werkt altijd nauw samen met architecten voor hun projecten en is ook een regelmatige gast op Milan Design Week. In hun zoektocht naar een ontwerper voor hun nieuwste collectie, keek Delta Light naar het Nederlandse MVRDV. Naast een product van hoge kwaliteit dat in de catalogus van Delta Light zou passen, vroegen ze ook om een ontwerp dat gedurfd, kleurrijk en conceptueel zou zijn, in lijn met waar MVRDV bekend om staat.

Licht op verlichting

MVRDV’s architecten en interieurspecialisten – onder leiding van Jacob van Rijs – besloten een ontwerp te maken dat zich baseert op het verschil tussen de manier waarop verlichtingsdesign in een showroom wordt gepresenteerd en de minder glamoureuze werkelijkheid van hoe een armatuur wordt gemaakt en geproduceerd. Een duurzame benadering van de productie van de nieuwe serie was het uitgangspunt, want de ontwerpers wilden waar mogelijk werken met gerecyclede materialen.

“Het project begon met de vraag of we nieuwe mogelijkheden konden ontwikkelen met het recyclagemateriaal van Delta Light, in plaats van een compleet nieuw product te creëren”, vertelt MVRDV founding partner Jacob van Rijs. “Een bezoek aan de showroom en de fabriek van Delta Light liet een interessant contrast zien tussen de verlichting die werd gepresenteerd te midden van een grote kunstcollectie in hun showroom, en de fabriek waar grondstoffen, componenten, kabels, drivers, schroeven, doppen, verpakkingen – in feite alles wat in een armatuur steekt – te zien waren. Vooral de stapels aluminium profielen in verschillende tinten wit, zilver, zwart en goud bleken een bron van inspiratie te zijn. De indrukwekkende details van deze profielen zitten meestal verborgen in de wand of het plafond, maar wij wilden hun schoonheid zichtbaar maken als het belangrijkste kenmerk van het nieuwe ontwerp.”

Van snijresten tot High Profile

Profielen zijn een belangrijk onderdeel van architecturale verlichting, maar de snijresten verdwijnen vrijwel meteen in het recyclageproces. Deze elementen werden het uitgangspunt van het ontwerp. Door te experimenteren met schaal en groottes van het uitgebreide gamma aan profielen van Delta Light, kon zo een reeks armaturen worden gecreëerd. De High Profile-range bestaat uit een kubusvormig plafondmodel, een wandarmatuur in de vorm van een boog en een vrijstaand model. Alle drie zijn ze opgebouwd uit profielen die naast elkaar en in stapels zijn geplaatst. De industriële look wordt verzacht door de diverse kleuren van de profielen (roze, oker, lichtgroen en lichtblauw), waarmee MVRDV’s gekende gebruik van expressieve kleuren wordt toegevoegd aan het hoofdzakelijk witte, zwarte en gouden assortiment van Delta Light.

Op lange termijn: de Profile Remixer

Om deze samenwerking ook op lange termijn functioneel te maken, heeft MVRDV's technologische werkgroep MVRDV NEXT een script ontwikkeld, genaamd de ‘Profile Remixer’. Deze Profile Remixer kan diverse samenstellingen met alle 50 modellen van Delta Light creëren, en past zich met real-time data aan. Met deze tool houdt het High Profile-concept rekening met de voortdurende ontwikkeling en aanpassing van het ontwerp, de veranderende beschikbaarheid van overgebleven profielen en de wijzigende eisen voor grootte, vorm en samenstelling.

Wederzijdse waardering

De naam ‘High Profile’ illustreert het proces van het in de schijnwerpers zetten van wat normaal gesproken op de achtergrond staat. Tegelijkertijd is deze collectie een eerbetoon aan het vakmanschap van Delta Light, want elke armatuur wordt zorgvuldig en tot in de details met de hand gemaakt en samengesteld, waarbij nauwkeurig ontworpen en ontwikkelde profielen een belangrijke schakel zijn. “Op maat gemaakte verlichting maakt al vanaf het prille begin deel uit van het Delta Light-gamma, wat uitgroeide tot een uitgebreide collectie”, zegt Peter Ameloot, CEO van Delta Light. “We waren verrast en tegelijkertijd erg blij dat MVRDV niet alleen onze mate van precisie en expertise waardeerde, maar dat ze zelfs de ruwe onderdelen op de voorgrond wilden zetten. Om een product dat gewoonlijk volledig geïntegreerd en anoniem is, te zien evolueren tot zo’n eyecatcher, was voor ons een zeer inspirerende oefening.”

Hergebruiken wat al bestaat

High Profile wordt niet alleen gemaakt van industriële elementen, het stelt ook het hergebruik van materialen en duurzaamheid in het hele productieproces aan de orde. Door wat al bestaat te recycleren, hoeven er geen nieuwe aluminium onderdelen worden gemaakt of getransporteerd vanaf de productiefabriek – wat de impact op het milieu aanzienlijk vermindert. De armatuur kan ook worden gedemonteerd, wat betekent dat een deel van de basisonderdelen kan worden hergebruikt. Het ontwerp nodigt consumenten daarom uit om goed na te denken over de materialen die overal om hen heen aanwezig zijn; om schoonheid te vinden in het alledaagse en om kansen te zien in wat we anders zouden negeren.

Bron: King George

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage