MVRDV voltooit gigantische stellingtrap in stadscentrum Rotterdam

Het Nederlandse architectenbureau MVRDV heeft de eerste foto's onthuld van hun project The Stairs, een gigantische trapstelling die naar het dak van het Rotterdamse Groot Handelsgebouw leidt. De tijdelijke installatie laat bezoekers toe 180 tredes te beklimmen tot aan het dak van het Groot Handelsgebouw, een van de eerste constructies die in Rotterdam werden gebouwd na de tweede wereldoorlog. Het project is een knipoog naar 75 jaar heropbouwen van Rotterdam na WO II.

Eerste stap in de Tweederopbouw

De 29 meter hoge en 57 meter lange trap leidt naar een observatiedek waar bezoekers films kunnen bekijken in de vroegere Kriterion-cinema uit de jaren 1960. Medeoprichter van architectenbureau MVRDV Winy Maas ziet het project als een eerste stap in de creatie van een netwerk aan dakruimtes in de hele stad. "De trap is een symbolische eerste stap naar het beter benutten van de tweede stadslaag. Idealiter wordt de trap in een volgende fase vervangen door een stel roltrappen," zei hij daarover. "Op deze manier is het een tweede heropbouw, een Tweederopbouw zo u wil, die toegang verleent aan de daken van Rotterdam en ze activeert en verbindt."

 

75 jaar heropbouw

Het project markeert 75 jaar sinds Rotterdam zijn naoorlogse heropbouw aanvatte en brengt een eerbetoon de radicale architectuurvormen die sindsdien zijn ontstaan, zoals de kubuswoningen van Piet Blom uit 1977 en het warenhuis De Bijenkorft van Marcel Breuer uit 1957. De trap vloeit voort uit een recente stroom van architecturale innovatie in de stad, met onder meer de Market Hall van MVRDV en De Rotterdam van OMA.

Naast de installatie vindt een tentoonstelling plaats die herinterpreteert hoe andere gebouwen in de stad dakactiviteiten kunnen huisvesten. "Met deze installatie en in onze tentoonstelling tonen we hoe de stad er uit zou kunnen zien als we dit concept op meerdere plaatsen toepassen. Op die manier engageren we een reeks van onze bestaande gebouwen en geven we toegang tot hun daken om een nieuwe, interactieve, driedimensionele en dichte topografie te creëren voor de nieuwe generatie steden," vervolgt Maas.

 

Gratis toegang

The Stairs werd op 16 mei officieel geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb en blijft staan tot 12 juni. De trap is iedere dag gratis toegankelijk van 10u tot 22u. Het project ligt naast het spoorwegstation van Benthem Crouwel, MVSA en West 8, een van de andere nieuwe constructies in de stad. Het ligt ook vlakbij het Lucht Café, dat zowel verfrissing biedt aan vermoeide klimmers als aan achteloze toeschouwers. MVRDV werkt in Rotterdam momenteel ook aan een komvormige kunstopslagplaats voor het Museum Boijmans Van Beuningen, met een gespiegeld exterieur en een sculpturentuin op het dak.

 

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage