Nanette Huysmans won Rockwool-prijs voor lage energiewoning in Geel

Elke week belichten we één project dat in de prijzen viel tijdens de Belgische prijzen voor Architectuur en Energie. Deze keer nemen we de lage-energiewoning in Geel onder de loep die architecte Nanette Huysmans de Isolatieprijs van Rockwool opleverde.

Elke week belichten we één project dat in de prijzen viel tijdens de Belgische prijzen voor Architectuur en Energie. Deze keer nemen we de lage-energiewoning in Geel onder de loep die architecte Nanette Huysmans de Isolatieprijs van Rockwool opleverde.

De woning bestaat uit een aantal in elkaar geschoven volumes die geaccentueerd worden door gebruik te maken van een ruwe gelijmde gevelsteen in combinatie met zinken gevelpanelen. Beide materialen werden in een donkere kleur gekozen, waardoor de verschillende texturen beter tot hun recht komen. De inrichting van de woning is zeer sober met veel ingebouwde kasten. Op deze wijze wordt het open karakter van de woning benadrukt.
De oriëntatie van de vensteroppervlakken speelde bij het ontwerp van de woning een belangrijke rol. Garage en berging werden aan de noordoostzijde ingeplant en dienen als bijkomende buffer. Tussen de woning en de bufferruimtes werd de isolatie doorgetrokken. Deze beslissing had ook constructieve consequenties aangezien de draagstructuur van de garage volledig moest losgekoppeld worden.

K-peil van 23

Binnen het volumespel van de woning werd veel aandacht besteed aan het consequent toepassen van isolatie. Op deze wijze werd een zeer goede basis gelegd voor een duurzame woning met een K-peil van 23.
In ruimtes waar ramen niet gewenst waren werden lichttunnels geplaatst zodanig dat het gebruik van kunstlicht tot een minimum beperkt wordt. De verlichting is voornamelijk uitgevoerd met energiezuinige T5 lampen voorzien van elektronische starters. Opmerkelijk is ook dat de vaatwasser rechtstreeks aangesloten werd op het warmwatercircuit.

    Balansventilatie

De woning is uitgerust met een balansventilatiesysteem met aardwarmtewisselaar. Voor de verwarming van de woning werd gekozen voor de combinatie van vloer- en wandverwarming. Deze wordt gedeeltelijk opgewarmd door de overgedimensioneerde zonneboiler en voor het resterende deel met  een condenserende aardgasketel. Op termijn  zullen waarschijnlijk ook nog  photovoltaïsche zonnepanelen op het plat dak geplaatst worden.

 Nanette Huysmans geeft voor de camera van www.vlaamsearchitectuur.be meer uitleg over het project waarmee ze de isolatieprijs van Rockwool won.Technische fiche

Adres project: Gladioolstraat 22, Geel
Opdrachtgever: Vermeiren-Huysmans
Ontwerper): Nanette Huysmans
Studiebureau: AB Associates
Hoofdaannemer: Fepa bouwwerken
Start bouwwerken: november 2006
Einde bouwwerken: maart 2008

    


 

Deel dit artikel:
Onze partners