Natuurlijke verkoeling wordt onmisbaar in gebouwen

Door de alsmaar warmere zomers en de torenhoge energieprijzen wordt natuurlijke verkoeling de belangrijkste én energie-efficiëntste verdediging tegen oververhitting in gebouwen. In de winter daarentegen wil je wel de zon en dus ook de warmte binnenlaten, maar tegelijk ook extra isoleren om warmte binnen te houden. Hoe verenig je dat allemaal in één totaaloplossing voor woning en werkplek? Harol, de specialist in ‘natuurlijke verkoeling’, legt uit hoe dit kan en stelt de nieuwste ontwikkelingen voor op het vlak van zonwering.

Natuurlijke verkoeling betekent voor Harol oververhitting tegengaan en energie besparen op een duurzame en energie-efficiënte manier. Natuurlijk verkoelen kan je door de zon - aan de buitenkant van de woning - te weren waar en wanneer ze te uitbundig wordt. Wanneer dat niet nodig is, laat je natuurlijk daglicht maximaal zijn werk doen.

Door de steeds warmer wordende zomers en het motto ‘luchtdicht en doorgedreven geïsoleerd bouwen’, lijden we met z’n allen meer en meer onder de schadelijke gevolgen van oververhitting. Op onze gezondheid, maar ook op onze energiefactuur, wanneer een energievretende airco de woning moet koelen.

 

geen symptoombestrijding

CEO Annick Draelants: “We zijn ervan overtuigd dat natuurlijke verkoeling de beste en meest toekomstgerichte keuze is voor de gezondheid en de portemonnee van de (ver)bouwer. We zien het probleem van oververhitting in gebouwen (residentieel en niet-residentieel) al enkele jaren drastisch toenemen. Bijna 1 op de 5 woningen in België pakt dit aan met actieve koeling zoals airco, die veel fossiele energie verbruikt én ook weer uitstoot. Airco is in bepaalde gevallen zeker nuttig en nodig, maar het blijft symptoombestrijding in een vicieuze cirkel. Met zonwering pak je het probleem wel bij de wortel aan.”

Harol pakt dit jaar uit met een aantal nieuwe, duurzame zonwerende oplossingen. De collectie Harol Coolscreen is een nieuwe generatie doekzonwering, van lichtdoorlatend tot volledige black-out voor een maximum aan natuurlijke verkoeling. In de eerste plaats vormen deze screens een natuurlijke buffer tegen oververhitting, maar tegelijk zorgen ze ook voor extra isolatie in de winter. Met dit nieuwe gamma screens wil Harol internationaal scoren.

 

zonne-energie

Op het vlak van zonne-energie biedt Harol een totaalconcept, onder de naam SolarCool Solutions. Hiermee hebben ze op dit moment het ruimste gamma aan zonwerende oplossingen op zonne-energie, voor zowel nieuwbouw als renovatie in Europa.

In het gamma van SolarCool Solutions zitten niet alleen een voorzetrolluik en een voorzetscreen op zonne-energie, maar ook een oplossing voor inbouw- en opbouwrolluiken. Begin 2023 zullen er ook een skylight en verandazonwering op zonne-energie op de markt komen.

Bron: Harol

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage