Negende reeks Bouwmeester Labels geselecteerd

Voor het negende jaar op rij ging het Team Vlaams Bouwmeester met het Bouwmeester Label op zoek naar sterke ruimtelijke concepten en geïntegreerde onderzoeksvragen die een positief maatschappelijk verschil kunnen maken. Samen met het Vlaams Architectuurinstituut selecteerde het team drie laureaten. 

Met het Bouwmeester Label wil de Vlaamse Bouwmeester vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk. Bedoeling is om ongevraagd onderzoek te ondersteunen in zijn prille beginfase. De laureaten krijgen elk 6.000€ (excl. btw) om hun project verder uit te werken tot een dossier dat hun idee ingang kan doen vinden bij betrokken beleidsmakers en administraties. Het Team Vlaams Bouwmeester engageert zich bovendien om de geselecteerde onderzoeksintenties op de politieke agenda te helpen plaatsen.

De Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut kozen voor 2021-22 de volgende laureaten:

Bouwmeester Label 026: 51N4E Acte & SIMPLY COMMUNITY - Ruimte voor diversiteit 

De samenleving wordt gekenmerkt door toenemende polarisatie en segregatie tussen diverse bevolkingsgroepen en standpunten. 51N4E en Simply Community willen in hun voorstel ‘Ruimte voor diversiteit’ de verbindende potentie van de publieke ruimte centraal stellen. 

 

Bouwmeester Label 027: Studio Tuin en WereldMikeViktorViktor architects - ‘MPMD 2043’, een Micro Publiek Materiaal Depot. Circulariteit en publieke ruimte

Studio Tuin en Wereld en Mike Victor Victor architects willen focussen op het logistieke luik van circulariteit in de bouwsector. Circulariteit heeft namelijk in grote mate te maken met opslag. Waar blijft het materiaal tussen ontginning (uit afbraak en montage) en het hergebruik in een nieuw project?

 

Bouwmeester Label 028: 1010, FALLOW en GRUE - Stedelijke natuur

Ontwerpbureaus 1010, FALLOW en GRUE willen met dit project natuurinclusief ontwerpen en bouwen meer zichtbaarheid geven in het lokale architectuurdiscours en een paar hefbomen ontwikkelen om het concept te stimuleren.


Ontdek alles over de projecten op de website van de Vlaams Bouwmeester

Bron: Team Vlaams Bouwmeester

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage