Nieuw gezicht voor Sint-Eduardusinstituut Merksem

Sinds het nieuwe schooljaar heeft het Sint-Eduardusinstituut in Merksem niet enkel nieuwe leerlingen, maar ook een nieuw gezicht. De uitbreiding van de school werd ontworpen door HASA-architecten. De 2500 m2 grote nieuwbouw moet het plaatstekort van de school wegwerken en een optimale leerlingenstroom op de campus verzekeren.

Dubbele uitbreiding

De uitbreiding van de school gebeurde aan de hand van twee volumes. Het ene volume is bijgebouwd op een bestaand gebouw en is bestemd voor administratie en klassen. Het klassenvolume krijgt dus dezelfde circulatie als het bestaand gebouw. Het andere volume is een nieuw gebouw met een eet- en sportzaal. Het nieuwe gebouw bevindt zich aan de straatkant van de site, waardoor deze constructie al snel als het ‘nieuwe gezicht van de school’ gezien wordt.

 

Open ruimtes

Een van de belangrijkste uitdagingen van dit project was het behouden van zo veel mogelijk open ruimte. HASA-architecten moest ervoor zorgen dat het contact met het achterliggende Bouckenborghpark na de realisatie van het project niet verstoord werd. Niet enkel zijn de ontwerpers erin geslaagd dit contact te behouden, maar ook de schaarse vrije ruimte is onaangetast gebleven: de speelplaats is nog steeds een open ruimte.

 

Brede school

De grote sportzaal is uitgerust met akoestisch absorberende betonblokken. Die werden in een gestapeld verband gemetseld en opgevoegd. Samen vormen de blokken een nauwkeurig uitgetekend vlakkenspel met prefabbetonnen balken, wanden, en kolommen. De uitgebreide sport- en eetzaal en de ruime klaslokalen maken het Sint-Eduardusinstituut in Merksem een schoolvoorbeeld van een ‘brede school’.

 

Ecologisch verantwoord

De uitbreiding van de school is compact gebouwd en is ingepland tegen bestaande gebouwen en de perceelgrens. De nieuwe gebouwen zijn bovendien ontworpen om zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. De campus zal tijdens de bouwwerken ook volledig overschakelen op gas: de huidige elektrische verwarmingen en mazouttanks zullen in de toekomst vervangen worden door nieuwe condenserende gasketels.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners