Nieuw kantoor en magazijnen voor DL Chemicals in Ooigem

Omwille van een sterke groei zag het Waregemse bedrijf DL Chemicals, producent van bouwkitten- en lijmen, isolatieschuimen en luchtdichtingsslabben, zich genoodzaakt uit te breiden. Op een nieuwe locatie in Ooigem ontwierpen Sileghem & Partners architecten en ingenieurs uit Zwevegem een modern en milieuvriendelijk kantoorgebouw met bijhorende verzendingsmagazijnen.
Omwille van een sterke groei zag het Waregemse bedrijf DL Chemicals, producent van bouwkitten- en lijmen, isolatieschuimen en luchtdichtingsslabben, zich genoodzaakt uit te breiden. Op een nieuwe locatie in Ooigem ontwierpen Sileghem & Partners architecten en ingenieurs uit Zwevegem een modern en milieuvriendelijk kantoorgebouw met bijhorende verzendingsmagazijnen.



Rust, eenvoud en degelijkheid

Het compacte kantoorgebouw staat centraal opgesteld op het terrein. De magazijnen zijn daar rondom gepositioneerd en zijn vormelijk losgemaakt van het kantoorgebouw. De magazijnen zijn sober industrieel vormgegeven met transparante bovenlichten die 's avonds lichtbakens worden. Voor het kantoorgebouw is een klassiek betonskelet ingevuld met een baksteenparement in een donker roodbruine tint.  De gevels zijn geritmeerd met verticale ramen. Bij de oriëntatie en de dimensionering van het gebouw is bijzondere aandacht besteed aan het binnenklimaat en aan de toetreding van natuurlijk licht. Doorlopende horizontale sierbetonluifels bieden beschutting tegen het invallende zonlicht en vormen plaatselijk buitenterrassen voor het personeel.

Bij de buitenaanleg werd een groene zone voorzien als buffer tussen de kantoren en de parking en loskades.  In deze groene buffer werd een langgerekte vijver aangelegd, waarvan de opstaande boorden zijn bekleed met Cortenstaal.



Groeimogelijkheden en flexibiliteit

De nieuwe kantoren zijn bedoeld voor een dertigtal administratieve en commerciële medewerkers, terwijl de productie behouden wordt op de bestaande site in Waregem. Met het oog op de toekomst is op de nieuwe site mogelijkheid voorzien tot uitbreiding, zowel binnenin het gebouw als naar buiten toe. Zo is reeds een derde verdieping gebouwd, maar nog niet afgewerkt, met het oog op toekomstige groei.

Qua inrichtingsconcept is gestreefd naar een open en flexibel invulbaar gebouw, waarbij zelfs de centrale kern met trappen en lift maximaal is opengewerkt. Transparantie en contactmogelijkheden staan centraal zonder daarbij de mogelijkheid van privacy te negeren. Showroom en vergadermogelijkheden op elk niveau zijn verwerkt en geïntegreerd in een getrapt landschapskantoor.



Bijzondere aandacht voor energieprestaties

Gezien de activiteit van DLChemicals op de bouwmarkt vormde de energieprestatie van het gebouw een belangrijk item in ontwerp en uitvoering. In de eerste plaats betekent dit een doorgedreven isolatie van de gebouwschil,  een uitgebalanceerde beglazing en nauwgezette aandacht voor de luchtdichtheid. Het regenwater wordt hergebruikt voor toiletspoeling.

De ventilatie is van het type D met warmtewisselaar. Opwarming en koeling van de lucht gebeurt door een warmtepomp die aangesloten is op een BEO-veld. Voor de regeling van de binnentemperatuur wordt deze warme of koude lucht dan doorheen klimaatbalken in de kantoren gestuurd. Er wordt enkel passieve koeling toegepast, behalve voor ontvochtiging van de ventilatielucht en voor de koeling van het IT-lokaal.

Naast de klimaatbalken zijn ook periferisch ingebouwde vloerconvectoren voor verwarming geplaatst, zodat het ventilatiesysteem tijdens erg koude winternachten niet hoeft geactiveerd te worden. Ze voorkomen ook de koudeval aan de ramen Voor erg hete zomerdagen is dan weer een chiller voorzien. Dit zou echter uitzonderlijk moeten zijn: de verwachting is dat de warmtepomp kan instaan voor 90% van de energiebehoefte.

Dit alles resulteert in een K-peil van 30 en een E-peil onder de 60. 


Technische fiche:

Opdrachtgever: DL Chemicals
Ontwerper: Sileghem & Partners architecten en ingenieurs cvba
Studiebureaus: stabiliteit: Sileghem & Partners, technieken: studiebureau Boydens
Hoofdaannemers: Van Maercke Kluisbergen voor de ruwbouw winddicht en buitenaanleg,  Fabricom voor elektro, Vandewalle voor HVAC en Deweer voor sanitair
Andere aannemers: Demeestere Schrijnwerken, Beyaert vloeren, De Roo schilderwerken, Aqua Security sprinkler, Beddeleem inrichting
Start bouwwerken: febr. 2011
Einde bouwwerken: mei 2012
Investeringsbedrag: 6.000.000 eur. excl. BTW en erelonen

Deel dit artikel:

Onze partners