Nieuw seizoen van architectuurpodcastreeks Platte Grond focust op ‘jong erfgoed’

Sinds dit voorjaar kun je luisteren naar het derde seizoen van de Nederlandse podcastserie Platte Grond, met journalistieke verhalen over architectuur en stedenbouw. De makers van de reeks selecteerden ook deze keer een aantal unieke bouwwerken en doken in de persoonlijke verhalen die ermee verbonden zijn. Nieuw is dat ze voor deze reeks hun blik uitsluitend richten op ‘onverwacht erfgoed’: gebouwen en objecten uit de periode 1965-1990 die op het punt staan vereeuwigd dan wel vergeten te worden.

Bijna de helft van gebouwd Nederland dateert uit de periode tussen 1965 en 1990. Het zijn gebouwen die vaak verguisd worden en zelden beschermd zijn. Welke van deze betonnen kolossen verdienen het om als monument te worden bewaard voor de eeuwigheid? En welke zullen wellicht worden afgebroken en/of vergeten? De makers van Platte Grond zoeken het uit en worden daarin bijgestaan door erfgoedspecialiste Anita Blom van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Bruut Bemind

De eerste aflevering van seizoen 3, “Bruut Bemind”, speelt zich af net over de grens, in en rond het stadhuis van Terneuzen. Al sinds de bouw in 1971 roept deze ‘ark van beton’ heel wat weerstand op. Veel Terneuzenaren vinden het lelijk. Maar architectuurliefhebber Martjan Kuit en burgemeester Erik van Merrienboer proberen de stad enthousiast te krijgen voor het stadhuis en zouden graag zien dat het de status krijgt van rijksmonument. Het brutalistische gebouw is daarmee een goed voorbeeld van de discussie over jong erfgoed. Het laat zien dat we het moeilijk vinden om gebouwen te zien als erfgoed wanneer ze nog maar een paar decennia oud zijn.

 

Platte Grond

Het idee voor de podcastreeks Platte Grond ontstond in 2019. Initiatiefnemer Michiel van Poelgeest merkte dat er een groeiende behoefte was aan meer diepgravende journalistiek over de gebouwde omgeving. Door persoonlijke verhalen te brengen over gebouwen en het landschap, wil Platte Grond een bijdrage leveren aan het publieke debat over architectuur en stedenbouw. De podcast is te vinden op Spotify en Apple Podcasts, maar is tevens te beluisteren via de eigen website van Platte Grond.

Deel dit artikel:
Onze partners