Nieuw trainingscentrum BMW Bornem comfortabel verwarmd met ZIP plafondstralingspanelen van Zehnder

Het BMW-hoofdkwartier in Bornem heeft sinds vorige zomer een gloednieuw trainings- en opleidingscentrum voor zijn Belgische verdelers. ELD Partnership renoveerde het oude magazijn tot een modern gebouw dat aan alle internationale kwaliteitseisen van de BMW Group voldoet. Om de hoge praktijkruimten van warmte te voorzien, rustte de Bornemse HVAC-specialist Borcalor ze uit met ZIP plafondstralingspanelen van Zehnder, tot grote tevredenheid van de gebruikers.

Diepgaande renovatie

Het nieuwe trainingscentrum werd ingericht in een bestaand gebouw, dat voorheen dienst deed als magazijn voor BMW. Er waren dan ook heel wat aanpassingen nodig om het gebouw klaar te maken voor de nieuwe functie – een magazijn is nu eenmaal niet afgestemd op een constante menselijke bezetting. Zo werden o.a. de buitenmuren en het dak geïsoleerd, de gevel opengewerkt en aangepaste verwarming en verlichting geplaatst. De grote ruimte, met zijn typische betonnen kolommen- en balkenstructuur en hoge plafonds werd ingedeeld in kleinere lokalen: les- en praktijklokalen, kantoren, vergaderzalen en een grote ruimte voor presentaties of om nieuwe modellen voor te stellen.

Werner Matthys, architect bij ELD Partnership: “De opdrachtgever wilde ook graag veel natuurlijke lichtinval. Daarom vervingen we de bestaande gevel door een nieuwe gevel met grote glaspartijen, die nu aan de binnenzijde van de betonnen kolommen zit. Samen met de dakoversteek die zo ontstaat, zorgt deze ingreep voor een interessant volumespel. Horizontale zonwering voorkomt oververhitting. Sommige tussenwanden voerden we ook in glas uit zodat het licht dieper in het gebouw doordringt.”

 

Verwarming voor grote ruimten

De praktijklokalen bleven grote ruimtes, die niet eenvoudig te verwarmen zijn tot een comfortabel niveau. Vooral de grote plafondhoogte – tot tien meter – speelde hierin een rol. Radiatoren waren sowieso geen optie, aangezien de wanden worden ingenomen door allerlei machines. Bovendien moest het systeem stil zijn, zodat de lesgever zijn stem niet voortdurend hoeft te verheffen, en ook flexibel, omdat het gebruik en de bezetting van de lokalen varieert. Alles welbeschouwd waren plafondstralingspanelen hier de enige goede keuze.

Rudy Cleemput (Borcalor) vertelt: “Eens vaststond dat we voor plafondstralingspanelen gingen, was de keuze voor Zehnder ook duidelijk: de afwerkingsgraad van hun panelen is beter dan die van andere merken, en een goede afwerking was in dit project erg belangrijk - naast de uitstekende functionaliteit, natuurlijk. Bovendien zijn de producten van Zehnder DIN-gekeurd, een kwaliteitsgarantie die voor veel industriële klanten een groot pluspunt is.” Alle materialen moesten immers voldoen aan de strenge normen en kwaliteitseisen van BMW Group. Het trainingscentrum in Bornem is daarnaast ook een uithangbord, want hier worden alle Belgische BMW-dealers opgeleid. BMW Group wenste dan ook een uitstekende werking én uiterlijk.

 

Straling = comfortabele warmte

Zehnder ZIP plafondstralingspanelen zijn strakke metalen panelen die, zoals de naam al zegt, verwarmen via straling en niet via convectie. Ze worden opgewarmd met warm water en stralen vervolgens hun warmte naar beneden af. Om te voorkomen dat er ook warmte naar boven toe ontsnapt, is de bovenzijde van de panelen thermisch geïsoleerd. Het grote voordeel is dat stralingswarmte ook vanop grotere hoogte voelbaar is en dat maakt de ZIP panelen uitermate geschikt voor grote en hoge ruimtes. Het thermisch comfort is daarbij ook groter: eenzelfde gevoelstemperatuur wordt door straling bereikt bij een lagere binnentemperatuur, wat dan weer een mooie energiebesparing oplevert.

“Stralingspanelen zijn weliswaar iets duurder dan een traditioneel systeem met radiatoren,” aldus Rudy Cleemput. “Maar zoals je ziet, hebben ze specifieke voordelen waardoor ze de perfecte oplossing zijn voor deze ruimten. En perfectie is wat BMW zocht.” Charles Deboeck, technical training coördinator bij BMW, vult aan: “Het opleidingscentrum is nu een goed half jaar in gebruik en we zijn heel tevreden over de ZIP plafondstralingspanelen. Ook in de winter heerst er een aangename temperatuur, ondanks het grote volume van de praktijkruimten. Het is er ook heel wat stiller dan in onze oude lokalen met luchtverwarming. De panelen hangen op vijf meter hoogte, terwijl het eigenlijke plafond tien meter hoog is. Ze zijn mooi afgewerkt en doen dan ook visueel dienst als plafond, zodat de ruimte een meer menselijk formaat krijgt. Hier bij BMW hebben we niets dan lof voor dit systeem.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage