Nieuw wooncomplex op Linkeroever als antwoord op grote vraag naar betaalbare huurwoningen (bold architecten & Avantgarden)

De Antwerpse Regattawijk op Linkeroever krijgt er binnenkort een nieuwe eyecatcher bij: Westville, een gloednieuw wooncomplex met 133 wooneenheden onderverdeeld in drie gebouwen. Bijzonder aan het project is dat het vooral mikt op de groeiende huurmarkt en zo’n 30% van de appartementen voorbehoudt voor betaalbare verhuur. Het ontwerp van Westville komt van de tekentafel van het Antwerpse bureau bold architecten - o.a. bekend van het vernieuwde Red Star Line Museum - en de landschapsarchitecten van Avantgarden. Zij hielden in hun tekeningen alvast rekening met de groene sfeer waarin het gebouw zal baden. Want pal naast Westville start binnenkort de aanleg van het nieuwe Antwerpse park van 18 hectare dat het op- en afrittencomplex van Linkeroever vervangt in het kader van de Oosterweelverbinding.

Vijf jaar geleden wilden vele Antwerpenaren niet onder hun kathedraaltoren vandaan. Maar sinds de herontwikkeling van de Regattawijk op Linkeroever komt de buurt in een absolute stroomversnelling. Zo groeide het aantal inwoners de afgelopen 10 jaar met bijna 10% - dubbel zoveel als in de rest van Antwerpen - naar een totaal van 16.964. Ook vandaag vordert de ontwikkeling van dit nieuwe stukje Antwerpen met rasse schreden. Met de lancering van het nieuwe appartementsgebouw Westville City gaat Regatta, de grootste gebiedsontwikkeling van Antwerpen, gelegen tussen de Schelde, het Galgenweel en natuurdomein Middenvijver, zijn laatste fase in. Het complex zelf bestaat uit 133 Bijna-Energie-Neutrale nieuwbouwappartementen (label A) met zowel één als twee slaapkamers.

 

En-en-verhaal

Het project Westville speelt zijn unieke ligging - op de overgang tussen park en buurt – ten volle uit. De troeven van de buurt Linkeroever worden erin versterkt. Het combineert het beste van twee werelden: stad én groen, levendigheid én rust.

 

"Linkeroever is zonder twijfel de groene long van 't Stad. Er wordt fors geïnvesteerd, er komt nog groen bij, er worden 9 km extra fietspaden aangelegd en komt er een fietsbrug over de Schelde om de bereikbaarheid nog beter te maken. Dit project past dan ook perfect in de verdere verstedelijking van Linkeroever en stadsontwikkeling anno 2023"
- Colin Sewalt, Vooruitzicht -

 

 

Groene plint

Het wonen in een groene omgeving wordt vertaald in de massieve plint van de gebouwen. Deze is opgebouwd uit metselwerkpijlers in groene, aardse tinten. De terrassen van de woningen zijn omsloten en intiem. De weelderige begroeiing in de tuin neemt de hoogte aan van de gebouwplint. Bijzondere aandacht gaat naar de rijkelijke inkomhallen van de drie woongebouwen: ze maken steeds de verbinding tussen straat- en tuingevel en garanderen zo een vlotte toegang tot de tuin die de bewoners delen.

 

Heldere leefterrassen

De hoger liggende verdiepingen zijn ijl en helder en worden uitgevoerd in wit metselwerk en architectonisch beton. De architectuur wordt gedefinieerd door de langgerekte leefterrassen, die toegankelijk zijn vanuit verschillende ruimtes van de woningen en een heerlijk uitzicht bieden over stad en Schelde.

 

Park, Living en City

De drie gebouwen van Westville hebben elke een eigen karakter. Het kleinste gebouw ‘Park’ is gericht op de groene tuin en de buurt. Het tweede gebouw ‘Living’ heeft de grootste appartementen en zuidgeoriënteerde terrassen. Het derde en hoogste gebouw ‘City’ heeft kleinere woningen maar de spectaculairste vergezichten.

 

Betaalbaar wonen

Eén van de grote troeven van Westville is dat 42 van de 133 appartementen specifiek voorzien zijn voor huurders. Deze - voornamelijk compacte - appartementen worden namelijk enkel verkocht aan particuliere investeerders om zo jonge koppels, starters of alleenstaanden kansen te geven op een betaalbare woonst op Linkeroever. Zo wil de Antwerpse gebiedsontwikkelaar Vooruitzicht tegemoetkomen aan de immense nood aan betaalbare én duurzame huurappartementen in de stad.

Bron: bold architecten & Vooruitzicht
Deel dit artikel:
Onze partners