Nieuwe aandachtspunten voor ETICS

Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie kiezen ontwerpers voor thermisch performantere wandsamenstellingen met steeds dikkere isolatielagen. In de praktijk stelt het WTCB vast dat naast klassieke wandopbouwen met een geïsoleerde spouw en hout­skeletbouwwanden ook steeds vaker wandopbouwen met pleisterwerk op een dikke isolatielaag gebruikt worden (ETICS). Het WTCB gaat dieper in op de problematieken verbonden aan ETICS.  

De laatste tijd werden bij WTCB regelmatig twee soorten schadegevallen gemeld die zich voordeden op het oppervlak van de pleistersystemen op isolatie:

- de aftekening van de schotelpluggen die de bevestiging van de thermische isolatieplaten verzekeren

- de verschijning van bruinkleurige afdruipsporen die afkomstig zijn van de metalen muurkap

 

1. Aftekening van schotelpluggen in de bepleistering

De afdeling Technisch advies krijgt de laatste jaren regelmatig vragen over dit schadebeeld. Van zodra de pleisterwerken voltooid zijn, tekenen de bevestigingselementen van de thermische isolatieplaten zich af in het pleisterwerk. Ze vormen vlekken die iets lichter en matter zijn dan de pleisterlaag zelfen zijn vooral zichtbaar bij een heldere hemel en meer bepaald bij de overgang van nacht naar dag. 

 

Lees dit artikel verder op de website van WTCB en ontdek zo gedetailleerde info over deze problematieken alsook mogelijke preventiemaatregelen en oplossingen die het WTCB voorstelt. 

Bron: WTCB

Deel dit artikel:

Onze partners